Kültürel Miras Rotaları Doldu Taştı: Türkiye’nin Tarih ve Doğa Hazinelerine Yoğun İlgi
Kurban Bayramı tatilinde Türkiye’nin UNESCO mirası alanları, antik kentleri, müzeleri ve doğal sit bölgeleri ziyaretçi akınına uğradı. Pamukkale’den Kapadokya’ya, Zeugma’dan Amasra’ya uzanan geniş kültür rotasında binlerce kişi tarih ve doğayla buluştu. Antik tiyatrolar, mozaikler, travertenler, sahil kentleri ve doğal parklar yoğun ilgi görürken, turizm temsilcileri bu hareketliliğin kültürel miras turizmine önemli katkı sunduğunu vurguladı.
Pamukkale’de Beyaz Travertenlere Bayram Akını
Pamukkale, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde Türkiye’nin en yoğun kültür ve doğa destinasyonlarından biri oldu. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bölge, beyaz travertenleri, termal su kaynakları ve antik yapılarıyla binlerce ziyaretçiyi ağırladı. Giriş noktalarında uzun kuyruklar oluşurken, ziyaretçiler travertenler üzerinde yürüyerek eşsiz manzarada fotoğraf çektirdi.
Bölgenin en dikkat çekici alanlarından biri olan Hierapolis Antik Kenti de yoğun ilgi gördü. Yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip antik kentte turistler, tiyatro, Roma hamamı ve nekropol alanlarını gezerek rehberlerden bilgi aldı. Bazı ziyaretçiler antik tiyatronun basamaklarında dinlenip manzaranın tadını çıkardı.
Kleopatra Havuzu’nda Tarihle İç İçe Deneyim
Pamukkale’de yoğunluğun merkezlerinden biri de Kleopatra Havuzu oldu. Şifalı olduğuna inanılan termal sularda yüzmek isteyen ziyaretçiler, antik sütun kalıntıları arasında benzersiz bir deneyim yaşadı.
Bursa’dan gelen Beyza Çetin, travertenleri ilk kez gördüğünü belirterek bölgenin beklediğinden çok daha etkileyici olduğunu ifade etti. Antalya’dan gelen Seval Çiçek ise Hierapolis’in tarihi atmosferinden etkilendiğini ve bölgenin mutlaka görülmesi gereken kültür alanlarından biri olduğunu söyledi.
Zeugma Mozaik Müzesi’nde “Çingene Kızı”na Büyük İlgi
Zeugma Mozaik Müzesi, bayram tatilinde kültür turizminin en yoğun noktalarından biri olarak öne çıktı. Dünyaca ünlü Çingene Kızı Mozaiği başta olmak üzere Roma dönemine ait eşsiz eserlerin sergilendiği müzeyi, bayramın altıncı gününde yaklaşık 30 bin kişi ziyaret etti.
2011 yılında tarihi İpek Yolu üzerinde 30 bin metrekarelik alanda kurulan müzede Mars heykeli, Roma çeşmeleri ve Fırat kıyısındaki villalarda yapılan kurtarma kazılarında ortaya çıkarılan mozaikler sergileniyor. “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”ne sahip müze, özellikle yerli turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Van’dan gelen tur rehberi Özkan Deniz, resmi tatillerde kültür turlarına olan ilginin arttığını belirterek, Kurban Bayramı’nda da yoğun bir sezon yaşandığını söyledi. İzmir’den gelen Sadettin Karabağ ise müzenin görkemli yapısından etkilendiğini ifade etti.
Kapadokya’da Gökyüzü Renkli Balonlarla Doldu
Kapadokya, Kurban Bayramı boyunca sıcak hava balonları, atlı turlar ve arazi araçlarıyla gerçekleştirilen etkinliklerle ziyaretçilerin gözdesi oldu. UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki bölge, peribacaları ve doğal kaya oluşumlarıyla özellikle yerli turistlerden yoğun ilgi gördü.
Göreme’de sabahın erken saatlerinde başlayan balon hazırlıkları sonrası gökyüzüne yükselen sıcak hava balonları, Kapadokya semalarını renklendirdi. Erzurum’dan gelen Ömer Faruk Kılıç, bölgeyi havadan izlemenin unutulmaz bir deneyim olduğunu belirtti.
Turizm Esnafı Yoğunluktan Memnun
Nevşehir Turist Rehberleri Odası Başkanı Özay Onur, otellerdeki doluluk oranının yüzde 90’ı geçtiğini belirterek 9 günlük tatilin bölge ekonomisine önemli katkı sunduğunu söyledi. Fotoğraf çekim hizmeti sunan esnaf Mustafa Atay ise işlerinde yaklaşık yüzde 70 artış yaşandığını ifade etti.
Kapadokya’da bazı ziyaret alanlarında araç kuyrukları oluşurken, turistler vadilerde yürüyüş yapıp atlı turlarla bölgeyi keşfetti.
Amasra’da Tarih ve Deniz Bir Arada
Amasra, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle bayramın en yoğun sahil kentlerinden biri oldu. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Amasra Kalesi çevresinde yoğunluk oluşurken, Büyük Liman ve Küçük Liman plajlarında tatilciler denizin tadını çıkardı.
Helenistik dönemden Osmanlı’ya kadar uzanan çok katmanlı kültürel mirasıyla dikkat çeken ilçede, Çekiciler Çarşısı, Kemere Köprüsü ve Kültür Parkı ziyaretçilerin uğrak noktaları arasında yer aldı.
Amasra Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Melih Saylam, 3 bin yatak kapasiteli tesislerin tamamen dolduğunu ve bayramın ilk günlerinde günübirlik ziyaretçi sayısının 100 bini aştığını açıkladı.
Yason Burnu Karadeniz’in Sessiz Rotası Oldu
Yason Burnu da bayram tatilinde Karadeniz’i tercih eden ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Birinci derece arkeolojik ve ikinci derece doğal sit alanı olan bölge, yeşil ve mavinin buluştuğu eşsiz manzarasıyla öne çıktı.
Ziyaretçiler, aileleriyle piknik yapıp sahil boyunca vakit geçirirken, birçok turist Yason Burnu’nun Karadeniz’in mutlaka görülmesi gereken noktalarından biri olduğunu ifade etti.
Sinop’ta Tarihi Cezaevine Uzun Kuyruklar Oluştu
Türkiye’nin en kuzey noktası olan Sinop da bayram hareketliliğinden payını aldı. Özellikle restore edilerek yeniden ziyarete açılan Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi yoğun ilgi gördü.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri ve Hamsilos Tabiat Parkı da ziyaretçi akınına uğrarken, kentte araç trafiğinde belirgin artış yaşandı. Trafik ekipleri farklı noktalarda önlem alarak ziyaretçileri otoparklara yönlendirdi.
Muğla Sahillerinde Turizm Hareketliliği
Muğla genelinde Datça, Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Akyaka gibi turizm merkezlerinde yoğunluk yaşandı. Tatilciler plajlarda güneşlenip denize girerken, su sporları istasyonlarında jet ski ve deniz paraşütü etkinliklerine katıldı.
Özellikle Ölüdeniz ve Babadağ çevresinde yamaç paraşütü yapan turistler, eşsiz koy manzaralarını havadan izleme fırsatı buldu. Marmaris’te İçmeler, Turunç ve Orhaniye Kız Kumu plajları yoğun ilgi görürken, Bodrum’un Bitez, Gümbet ve Torba sahilleri tatilcilerle doldu.
Bayram boyunca yaşanan bu yoğunluk, Türkiye’de kültür, doğa ve miras turizmine olan ilginin her geçen yıl daha da arttığını bir kez daha ortaya koydu.