Anasayfa / Arkeoloji / Ortadoğu

İran'ın Batılılardan kurtardığı antik eserler sergileniyor

İran'dan kaçırılarak Avrupa ve Amerika'daki müzelerde ve özel koleksiyonlarda sergilenen çoğu Perslere ait, bir kısmı 3500 yıllık yüzlere tarihi eser ülkesine döndü ve sergilendi.

 

Tahran Ulusal Müzesinde pazartesi günü çok özel bir antik eser sergisi açıldı.

558 tarihi eserin yer aldığı sergi, İran'dan kaçırıldıktan sonra iade edilen antik eserlerden oluşuyor. Çoğu ABD'den olmak üzere, İngiltere, Belçika ve İtalya gibi Avrupa devlerine kaçırılmış olan eserler, yıllar sonra ait olduğu topraklarda sergilendi.

Amerika ve Avrupa'daki ülkelerin müzelerinde ve özel koleksiyonlarda sergilendikten sonra iade eden, kimi M.Ö. 2500 yıllarına tarihlenen yüzlerce antik eserler arasında av silahları, Demir Çağına ait iğneler, Ünlü Pers Kralı Kyros (Kiros) tarafından kurulan Akhaemenid İmparatorluğuna ait 2 bin yıllık kolye ve çanak çömlekler yer alıyor.

İran Kültürel Mirası, El Sanatları ve Turizm Örgütü başkan vekili Mohammad Hassan Talebian, sergideki eserlerin son iki buçuk yıl içinde gerçekleşem diplomatik temaslarla; İngiltere, Belçika, İtalya ve ABD’den geri alındığını söyledi. 2015 yılında nükleer gerilim tartışmalarını bitiren anlaşmadan sonra İran ile Batılı ülkeler arasındaki ilişkilerin düzelmesinden istifade ile eserlerin yuvasında dönüşünün gerçekleştiği belirtildi.