Anasayfa / Arkeoloji / Ortadoğu

İran ve İtalya arasındaki arkeolojik işbirliğinin 60. yılı kutlandı

İran'ın başkenti Tahran'da bulunan arkeoloji ve tarihi eserlerin yer aldığı İran Ulusal Müzesi'nde düzenlenen 'İran ve İtalya: 60 Yıllık Kültürel İş Birliği' töreninde konuşan İran Ulusal Müzesi Genel Müdürü Cebrail Nokende, İran ve İtalya'nın arkeoloji dalında 60 yıllık ilişkilerine değinerek, 'Bu ilişkiler, çok eski ve zengin bir kültüre sahip iki ülkenin köklü kültürel ilişkilerinin bir belirtisi ve göstergesidir' dedi.

 

İran Ulusal Müzesi'nde düzenlenen 'İran ve İtalya: 60 Yıllık Kültürel İş Birliği' törende konuşan İran Ulusal Müzesi Genel Müdürü Cebrail Nokende, 'Bu iş birliği, büyük İran ve İtalya halklarının somut olmayan değerli bir miras olarak korunmalıdır. Kültürler binlerce yıllık insan sanat ve uygarlığından kaynaklanıyor' diye konuştu.

Kültürel iş birliğin hükümetler ve politikacıların saygı duyduğu en kalıcı ve sürdürülebilir dostluk ilişkisi olduğunu kaydeden Nokende, bu tür ilişkilerin diğer toplumlar için de örnek alınabilecek türden olduğunu söyledi.

İran ve İtalya arasında 60 yıldır süregelen arkeoloji ilişkilerinin dünya arkeoloji tarihinin önemli bir parçası oluşturduğuna dikkati çeken Ulusal Müze Genel Müdürü, 'İran'ın zengin kültür ve uygarlığı, sınırları aşmış ve birçok İranlı ve yabancı arkeologu bu küresel mirası keşfetmeye yönlendirmiştir' değerlendirmesinde bulundu.