Anasayfa / Aktüel

Anavarza mozaiklerinin gönüllü muhafızı Hatun Ana vefat etti

Arkeolojinin Nene Hatunu olarak bilinen Hatun Dilci'yi kaybettik. Adana’nın Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kentinde merhum eşi ile birlikte 34 yıl bekçiliğini yaptıktan sonra emekliliğinde evlerinin bahçesinde buldukları mozaiklerin koruyuculuğunu üstlenen Hatun Ana olarak bilinen Hatun Dilci 80 yaşındaki hayatını kaybetti.

 

Yıllar önce evlerinin bahçesinde yapmış oldukları kazı sırasında tarihi Anavarza mozaiklerini bulan ve dönemin yetkililerince bu bölgede koruyucu olarak atanan Hatun Dilci ve merhum eşi tarihi Anavarza Antik Kentinde koruyuculuk görevinin yanı sıra bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlere de bölgenin tarihi hakkında bilgi veriyordu.

Bir süredir tedavi gören Hatun Dilci geçirdiği rahatsızlık sonucu vefat etti.

Hatun Dilci’nin cenazesi Anavarza Mahallesi mezarlığına defnedileceği öğrenildi.

Adana'da Anavarza Antik Kenti'nin 34 yıl bekçiliğini yaptıktan sonra emekli olan 80 yaşındaki Hatun Dilci için bahçesindeki temel kazısı esnasında bulduğu ve müzeye kaldırılmadan önce yıllarca definecilerden korumayı başardığı Yunan mitolojisindeki aşk tanrısı Eros ile balık figürlerinin bulunduğu Tethys Mozaiği'nin aynı ebatta imitasyonu yapılmıştı.

İHA