Anasayfa / Paleontoloji

Altamira mağarasında çocuk eline ait 3 yeni el izi keşfedildi

İspanya'da önemli Paleolitik kalıntıların bulunduğu dünyaca ünlü Altamira mağarasında envanter çalışması sırasında üç yeni tarih öncesi el izi tespit edildi. 20.000 yıldan daha eski oldukları tahmin edilen el izlerinin doğal koşulların etkisiyle çok fazla yıpranmış olduğu belirtildi.

 

Altamira Müzesi araştırma ekibi ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Handpas manos del pasado (Handpas geçmişin izleri) projesinin yöneticileri İspanya'nın kuzey Cantabria (Kantabria) bölgesinin Santillana del Mar kentindeki Altamira mağarasında envanter çalıması yaparken, daha önce varlığı fark edilmeyen 3 el izi keşfetti.

El Pais gazetesinin haberine göre; hayli kötü durumda olan üç el izi fotoğraflandı ve Handpas’ın Avrupa’daki Paleolitik ellerin 3D kataloğuna eklendi.

Mağaranın ünlü boğa çiziminin de bulunduğu Polikrom Odasında keşfedilen 3 elizinin siyah boya izi ile oldukça istisnai bir yöntemle boyanarak oluşturulduğu açıklandı ve çok büyük olasılıkla bir çocuğa ait

20.000 yıldan daha eski oldukları tahmin edilen el izlerinin doğal koşulların etkisiyle çok fazla yıpranmış olduğu belirtildi.

Yeni keşfedlen üç el temsil ile mağara içinde tanımlanmış, kaydedilmiş ve belgelenmiş el izi sayısı dokuza yükseldi.

Altamira Müzesi'nin müdür yardımcısı Carmen de las Heras ve proje koordinatörü Hipólito Collado, üzerinde çalıştıkları projenin sonuçlarını anlatttığı konferansta yeni keşfi açıkladı.

Toplantıda; Altamira Müzesi, tarih öncesi sanatın gündeme getirdiği birçok sorunun cevabını vermeyi amaçlayan Handpas, manos del pasado (Handpas, geçmişin elleri) adlı belgesel de gösterildi. Belgesel, daha önce de çok sayıda uluslararası belgesel film festivalinde gösterilnişti.   arkeolojikhaber.com