Anasayfa / Arkeoloji / Avrupa

Adli arkeoloji ile tunç çağındaki siyasi suikast teşhis edildi

Almanya'da ünlü Nebra gök diskinin bulunduğu iddia edilen höyükte 3846 yıl önce öldüğü tespit edilen iskelet üzerindeki darbe izlerinin dünyanın bilinen en eski politik cinayeti olduğu iddia edildi. Prensin duvara yaslandırılak karnından 3 kez 15 santimetre uzunluğundaki hançerle yaralandığı tespit edildi.

 

1877’de Friedrich Klopfleisch tarafından keşfedilen Leubinger höyüğünde Batı Avrupa’nın en zengin Erken Tunç Çağı mezarlarından birinde MÖ 1940 yıllarına tarihlenen bir iskelet bulunmuştu. Saksonya'da höyüpün içindeki mezarında, altın takılarla birlilkte, meşeden yapılmış bir tabutla gömülen iskeletin soylu birine ait olduğu tahmin ediliyordu.

Her ne kadar bilimsel ve mevcut siyasi tarihi bilgiler açısından tartışmalı olsa da Leubinger höyüğündeki iskelet "Helmsdorf Prensi" olark adlandırıldı. Öldüğü sırada 30-50 yaşlarında olduğu saptanan  "Helmsdorf Prensi"inin Wettin sülalesine mansup olduğu ve ailesinin Doğu Almanya'daki Saksonya eyaletlerinde Demir Çağı döneminde toprakları yönettiği iddia ediliyor. İddianın bilimsel yanı tartışmaya açık ancak Wettin hanedanıi Avrupa'nın en eski sülalerinden ve mensupları birkaç ortaçağ devletinin hükümdarı oldu.

Höyükte bulunduğu iddia edilen ve kozmosu betimleyen Nebra gök diskini üretmiş Tunç Çağı Unetice kültürünün, Alpler’in kuzeyindeki ilk yüksek kültür olduğunu öne süren kitap ve makalelere imza atmış yazar Kai Michel ve Arkeolog arkeolog Harald Meller uzun zamandır iskeletin adli tıp kontorlünden geçirilmesini talep ediyordu.

Almanya’nın Halle kentinde "Helmsdorf Prensi"nin kemiklerini yeniden inceleyen arkeolog ve adli araştırmacı Harald Meller, prensin öldürüldüğünü savundu.

Bulgunun önemi hakkında konuşan Kai Michel, “Nihayetinde doğrudan Nebra Gök Diski ile bağlantılı olduğu bilinen birinin kalıntılarını ele alıyoruz. Ve söyleyebileceğimiz kadarıyla, tarihte en eski siyasi suikastın kanıtını bulduk.” diyor.

Vücudunda 3 ölümcül bıçak darbesi var

2012 yılında antropologlar her ne kadar prensin kemiklerini incelemiş ve yaralanma belirtileri olduğundan şüphelenmiş olsalar da kesin deliller bulamamıştı. Ancak Saarland Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü müdür yardımcısı Frank Ramsthaler şunları söylüyor: “Kemiklerde üç kesin yaralanmayı doğrulayabildik. Büyük olasılıkla daha fazla yaralanma mevcuttu fakat kesinleştirdiğimiz üç yaralanmanın da ölümcül olma ihtimali var. Cinayet silahı, bıçağı en az 15 santimetre uzunluğunda olması gereken bir hançer olabilir.”

Ramsthaler, prensin büyük olasılıkla, hançerini prensin midesi ve omurgasına sokan güçlü ve deneyimli bir savaşçı tarafından bıçaklandığını söyledi. Bu yaralanma teorisi, onbirinci göğüs omurunda altı milimetre genişliğinde ve üç milimetre derinliğinde bir yara ile kanıtlanıyor.

Ramsthaler, yaralanmanın şiddetinin, prensin duvara dayanırken veya belki de yerde yatarken bıçaklandığını gösterdiğini söylüyor. Adli bilim insanı, bıçaklamanın ayrıca damarları keserek kesin bir ölüme yol açmış olması gerektiğini söylüyor.

Arkeolog Meller, köprücük kemiğinin üstünden ve arkasından, prensin sol omzunu parçalayan ve muhtemelen damarların ve akciğerlerin bazı bölümlerini yaralayan ikinci bir yaralanmanın, deneyimli bir savaşçıyı işaret ettiğini söylüyor: “Bu bölge ayrıca Roma gladyatörlerinin ölüm darbelerini vurdukları yer.”

Her ne kadar bilim insanları ilk önce hangi yaralanmaların gerçekleştiğini belirleyemeyecek olsa da, omuz yaralanması, prensin saldırgan tarafından şaşırtılmış olabileceğini ve kendini savunmaya çalıştığını gösteriyor.

Prensi kimin öldürmüş olabileceği hakkında konuşan Meller, “Ona yakın güvenilir bir insan olmalı. Belki bir akraba, arkadaş ya da koruması. Prens saldırıdan şüphelenmemişti ve şaşırmıştı. Antik Roma’daki Julius Caesar gibi, bir komplo kurbanı olması muhtemel.”

Prensin öldürülmesine rağmen, Unetice kültürü, liderlerinin ölümünden sağ çıktı ve 1999’da keşfedilen Nebra Gök Diski’nin kalitesinin kanıtladığı gibi gelişmeye devam etti.

Arkeolog Harald Meller, iskelet üzerinde yapılan araştırmaların tam bulgularının 2019’un ilk yarısında yayınlanacağını söylüyor.

Nebra gök diskiarkeolojik yöntemlerle MÖ 1600 yıllarına ait olduğu sanılan ve Almanya’nın Sachsen-Anhalt eyaletinde ki Nebra kazı alanında bulunduğu iddia edilen arkeolojik bir buluntudur. Yaklaşık 30 cm çapında, mavi-yeşil kayaç kiri kaplı, üzerinde güneş ya da dolunay olduğu sanılan, ayrıca içlerinde Ülker yıldız kümesinin de bulunduğu yıldızlar ve çok kürekli bir güneş teknesi olduğu düşünülen birçok çizgi, hilal şeklinde altın işleme işaretler bulunan bronz bir diskti.

Deutsche Welle. 18 Aralık 2018.