Stratonikeia antik kenti neresidir?

Stratonikeia neresidir?

1. Stratonikeia: Güneybatı Anadolu’da, Muğla'nın Milas ilçesinin 25 km. doğusunda kurulmuş antik kent.

Bazı antik kaynaklar kentin Khrysaoris ya da Idrias ad­larını taşıyan eski bir Karya yerleşiminin üzerine kurulduğunu yazar. Ancak kentin MÖ 270 yıllarında Seleukos kralı Antiokhos I Soter tarafından üvey annesi ve sonradan karısı olan kraliçe Stratonike’nin adına kurulduğu konu­sunda görüş birliği vardır. Zaten Hellenistik Dönemden daha geri giden hiç­bir kalıntı ele geçmemiştir.

Seleukos kralları kenti güzelleştirmişler fakat bir­kaç yıl sonra Rodoslulara vermişlerdir.

MÖ l67’de Roma senatosunun Karya kentlerini özgür kent sayan kararına değin Rodos egemenliğinde kalmıştır. Bu tarihten MS 260’lara dek kent kendi sikkelerini bastı. Pergamon kralının varisi olduğu savıyla Roma’ya karşı ayaklanan Aristonikos MÖ 130’da yakalanmadan önce son günlerini bu kentte geçirmiştir.

I. Mithradates Savaşı’nda bir süre Pontos kralı Mithradates VI'in işgalinde kaldı (MÖ 88). MS 395’ten sonra ise Bizans İmparatorluğu sınırları içine girdi.

Kent yakınlarında iki önemli dini merkez bulunur. Bir tanesi Karya bölgesindeki kentlerin oluştur­duğu birliğin kutsal mekanı olan Zeus Khrysaoreos Tapınağı, diğeri ise MÖ 2.yüzyıldan sonra Stratonikeia’ya bağlanan Lagina’daki Hekate kutsal ala­nıdır. Strabon kentin Makedonyalı krallar tarafından kıymetli ilavelerle süs­lenip geliştirildiğini yazar.

2. Stratonikeia: Batı Anadolu’da, Manisa’nın Kırkağaç ilçesi yakınında kurulmuş antik kent.

Seleukos kralı Antiokhos I Soter tarafından kurulmuş ve MÖ 2. yüzyılda Eumenes II tarafından genişletilmiştir.

Hadrianus (MS 117-138) döneminde Hadrianoupolis adıyla anılmaya başladı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar