Prof. Dr. Bahattin Çelik: Harbetsuvan'da Göbeklitepe’deki gibi tapınak alanları tespit ettik

Prof. Dr. Bahattin Çelik: Harbetsuvan'da Göbeklitepe’deki gibi tapınak alanları tespit ettik

Arkeoloji kazılarına 2017 yılında başlanan ve Göbeklitepe benzeri taş dikmeler bulunan Harvetsuvan, M.Ö. 9000 ile 8.200 yılları arasına tarihlendiriliyor. Göbeklitepe’nin son evresine ait bulgular tespit ettik. Kazı Başkanı Prof. Dr. Bahattin Çelik "Harbetsuvan tepesi de aynen Göbeklitepe gibi çok önemli bir yer olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

2014 yılında keşfedilen, 2017 yılında arkeoloji kazılarına başlanan ve yeni bir Göbeklitepe ortaya çıkması beklenen Harbetsuvan tepesinde arkeoloji kazıları sürüyor.

Şanlıurfa kent merkezine 53 kilometre mesafede Eyyübiye ilçesine bağlı Karahisar bölgesinde bulunan ve kazı çalışmaların Şanlıurfa Müzesi Başkanlığında ve Prof. Dr. Bahattin Çelik bilimsel danışmanlığında yürütülüyor.

Harbetsuvan tepesindeki kazı çalışmalarında ortaya çıkan bulgular, M.Ö 9000 ile 8200 yılları arasına tarihlendiriliyor.

Bölgede yapılan kazı çalışmalarında şu ana kadar; İbadet yerleri, depolama alanları, bol miktarda yabani hayvan kemiği, yerleşim çevresinde yabani hayvanları avlamak için tuzak alanları tespit edilmiştir.

Beraberinde Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Aslıhan, Belediye Meclis Üyeleri, Birim Amirleri ve teknik ekiple birlikte alanı ziyaret ederek, ilgililerden çalışmalar hakkında bilgi alan Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, bölgeyi turizm cazibe merkezine haline dönüştüreceklerini söyledi.

Bölgede sürdürülen kazı çalışmalarına Eyyübiye Belediyesi olarak tam destek vereceklerini ve bölgeyi cazibe merkezi haline getirmek için çalışma yürüteceklerini belirten Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş,” Şuan Meclis Üyesi arkadaşlarımız ile birlikte Karahisar bölgemize geldik. Sağ olsun hocamız bizleri bir ay önce ziyaret ettiler ve kazı çalışması yapacaklarını ifade ettiler. Bizler de elimizden gelen bütün destekleri vereceğimizi ifade ettik. Şimdi de kendisini ve bölgeyi ziyaret ettik ve bir kez daha Eyyübiye Belediye Başkanı olmanın gururunu yaşıyorum. Tarih burada, tarihin başlangıcı burası diye düşünüyorum. Harbetsuvan torunlarının Göbeklitepe’ye taşındığını düşünüyorum ben. İnşallah yapılacak olan kazılar ile çok ciddi tespitlerin yapılacağı kanaatindeyiz. Bu kazıyı hızlandırıp bütün desteklerimiz ile kazı ekibinin yanında olacağız. Kültür Müdürlüğümüz ve Kültür Bakanlığımız ile de görüşmelerimiz olacak. İnşallah bütün ağırlığımızı bu bölgeye vereceğiz. Bu bölgenin yanı sıra daha öncede ziyaret etmiş olduğumuz Soğmatar bölgesi de bizim için çok önemli. O bölgede bizim için çok önemli. Eyyübiye Belediyesi olarak gerek merkezde gerek kırsalda halkımızın durmaksınız hizmetinde oluyoruz. Hizmetlerine devam ediyoruz ama tarihi asla unutmayacağız tarihe de var gücümüz ile desteklerimizi vereceğiz. “dedi.

Kazı çalışmalarına bilimsel danışmanlık yapan Prof. Dr. Bahattin Çelik şunları söyledi;” Bu bizim tespit ettiğimiz yer Harbetsuvan tepesi.  Şanlıurfa’ya 55 Km mesafede Eyyübiye İlçesine bağlı. Harbetsuvan tepesinde yaklaşık 6 dönümlük bir alan içerisinde yaklaşık 2 yıldır kazı yapıyoruz. Eyyübiye Belediye Başkanlığının destekleri ile burada kazı çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu Harbetsuvan tepesinde aynen Göbeklitepe’de olduğu gibi tapınak alanları tespit ettik. Göbeklitepe’nin son evresine ait bulgular tespit ettik. Harbetsuvan tepesi de aynen Göbeklitepe gibi çok önemli bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Desteklerinden dolayı Eyyübiye Belediye Başkanımız Mehmet Kuş’a teşekkür ederim. “


Benzer Haberler & Reklamlar