Oppidum: oppida

Oppidum nedir? Oppidum kaleleri ne anlama gelir? Oppida nedir?

Oppidum (çoğul haliyle oppida); Keltler tarafından Roma İmratorluğunun eteklerinde, özellikle M.Ö 2. ve 1. yüzyıllarda kurulan, (Batıda İngiltere ve İberya’dan, doğuda Macar ovasına kadar Avrupa genelinde geniş alanlarda boy gösteren) özel hukuka sahip, dokunulmalık içeren kentsel yerleşimlerdir. Genellikle ticari amaçlarla kurulmuşlardır. Zamanla ovalardan müstahkem tepelere çekilmiş, otarşik bir ekonomi sistemi kurmuşlardır.

Terim; yaygın kabul göre teze göre, Latince "kapalı alan" anlamına gelen ob-pedum'dan, daha az kabul gören diğer teze göre ise Proto-Hint-Avrupa dillerinde "işgal edilen alan" ve "ayak izi" anlamlarına gelen pedóm kelimesinden türemiştir. Kelime Latince'de, modern standartlara göre şehirlerden daha küçük kentsel yerleşimleri ifade ederken, İngilizce'de de bu anlamıyla "küçük şehir" olarak yaşamaktadır.

 

2. Oppidum; Genellikle dağlık arazilerde yapılanan, kendi hukuk kuralları bulunan, özerk, dokunulmaz, rahipler tarafından yönetilen kutsal kaleler...  Oppidumlar, savunma ve gözleme kalelerinden ayrı özel yapılanmalardır.

Oppidumlar, bağlı bulundukları beylikleri, prenslikleri, klanları ve yardıma ihtiyacı olan köylüleri, kendisine sığınan insanları görev ve inançlarının farklı oluşuna bakmadan korurlardı.

3. Oppidum: Antik Roma circus'unda koşuya başlama noktasının iki yanında yer alan kuleler.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar