Meşhur Pachacamac İdolü'nün bir zamanlar boyalı olduğu anlaşıldı

Meşhur Pachacamac İdolü'nün bir zamanlar boyalı olduğu anlaşıldı

Kmiyasal analizler Peru'nun İspanyol istilası öncesi kutsal sembollerinden Pachacamac İdolü'nün bir zamanlar rengarenk boyalı olduğunu ortaya çıkardı.

Peru’nun  güneyinde yer alan İnka mabedi Pachacamac arkeolojik kompleksinde bulunan ahşap heykel, 15-16. yüzyıllar arasın atarihlenen Pachacamac İdolü'nün 1533’te İspanya’nın işgali sırasında hasar gördüğü biliniyor ve Güney Amerika'nın Antik Çağında yaygın uygulamaya uygun şekilde sembolik olarak boyanıp boyanmadığı araştırılıyordu.

Plos ONE dergisinde 15 Ocak tarihinde Marcela Sepúlveda, Denise Pozzi-Escot, Rommel Angeles Falcón, Nicolas Bermeo, Matthieu Lebon, Christophe Moulhérat, Philippe Sarrazin, Philippe Walter imzaları ile yayınlanan "Peru'nun Pasifik kıyısında bulunan antik çağdan kalma Pachacamac Idolü'nün Polikromik çözümlemesi" (Unraveling the polychromy and antiquity of the Pachacamac Idol, Pacific coast, Peru) başlıklı makaleye göre inceleme tamamlandı.

Marcela Sepúlveda ve arkadaşları, kimyasal analiz yapmak için Pachacamac İdolünden ahşap bir örnek aldı. Karbon tarihleme sayesinde, Orta Horizon dönemi sırasında ahşabın kesildiğini ve muhtemelen yaklaşık 760-876 yılları arasında oyulduğunu belirleyebildiler. Bu da idolün İspanyol işgalinden önce neredeyse 700 yıl boyunca tapınım gördüğünü gösterdi.

Analizler ayrıca idole kırmızı, sarı ve beyaz renk verebilecek üç pigmentin kimyasal izlerini de tanımladı. Bu analizler, idolün sadece boyandığını değil, aynı zamanda en az üç renk ve belki de daha fazlasını gösteren çok renkli olduğunu doğruladı.

Kullanılan kırmızı pigmentin, yerel bölgede bulunmayan bir malzeme olan zincifre olması, heykelin renklendirilmesi için ekonomik ve sembolik önemini gösterdi.

Araştırmacılar, renklendirmenin Kolomb öncesi dönemlerin dini sembollerinin sembolik, ekonomik ve deneyimsel öneminde nadiren tartışılan bir faktör olduğunu ve bu konuda daha fazla çalışmanın, Amerika’nın güneyindeki And geçmişinin kültürel uygulamalarının bilinmeyen ayrıntılarını aydınlatabileceğini belirtiyorlar.

Araştırmacılar, “Bu çalışmada, zincifrenin varlığı da dahil olmak üzere Pachacamac İdolünün çok renkliliği gösterildi.” diyor.

Erman Ertuğrul - Arkeofili.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar