Melikgazi'nin mumyası şifa niyetine parça parça kopartılıp yok edilmiş

Melikgazi'nin mumyası şifa niyetine parça parça kopartılıp yok edilmiş

Danişmentliler’in ikinci hükümdarı Melikgazi’nin Kayseri’deki mumyalanmış bedeninin batıl inançlar yüzünden parça parça talan edildiği iddia edildi.Tarihçi Yazar Halit Erkiletlioğlu'ana göre kimisi cesetten aldığı dişi kaynatıp suyunu içti, kimi saç telini kimisi de elini koparıp götürdü.

Anadolu'nun Türkleşmesinde önemli pay sahibi olan ve Haçlı ordularına karşı direnen Danişmentliler'in ikinci hükümdarı Melikgazi'nin katıldığı sayısız savaşlarda görmediği eziyeti, ölümünden sonra gördüğü anlaşıldı. 

Mumyalandığı ya da tahnit edilfdiği için cesedi bozulmayan Melikgazi'nin evliya olduğunu zannedenler, cesedinden parçalar kopararak kendilerine şifa aradı. Çocuğu olmayanlar, kısmet arayanlar ve hastalıklarına şifa bulmak isteyen Melikgazi'nin cesedini adeta talan etti. Kimisi cesetten aldığı dişi kaynatıp suyunu içti, kimi saç telini kimisi de elini koparıp götürdü.

Sultan Melikgazi'nin ateşli hastalık sonucu vefat ettikten sonra cesedinin mumyalanıp Kayseri'deki türbesine konulduğunu belirten Tarihçi Yazar Halit Erkiletlioğlu, "1935'te eli koparılıp yurtdışına götürüldü. Mumyalanmış cesedi, 1978'de türbeye mumla giren kişiler yüzünden kısmen yandı. Yanan kısım söndürülmek istenince, mumyadaki hasar daha da arttı" dedi.

Ali Altundaş - Sabah

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar