Arkeolog Merve Kaçmış'ın intiharı TBMM gündemine getirildi

Arkeolog Merve Kaçmış'ın intiharı TBMM gündemine getirildi

İstanbul Milletvekili Özgür Karabat,TBMM’ye Gaziantep Müzesinde çalışan arkeolog Merve Kaçmış’ın intiharı üzerine konuile ilgili soru önergesi verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERErsoySOY tarafından yazılı olarak yanıtlanması istenen soru önergesinde Kültür Bakanlığına bağlı birimlerde ve özellikle müzelerde yaşanan pek çok suistimale dikkat çekildi.

Merve Kaçmış’ın intiharının mobbingden kaynaklandığı iddiaları ağırlığını korurken, İstanbul Milletvekili Karabat verdiği soru önergesinde yaşanan ölümlerden bizzat iktidarın sorumlu olduğunu söyledi. Karabat, “Merve’nin intihar etmeden önce kaleme aldığı not ve iş yerinden edindiğimiz bilgiler ciddi bir mobbinge işaret ediyor. Devlet kurumlarında liyakatsiz görevlendirmelere imza atanlar, personelin şikâyetlerini dikkate almayanlar bu ölümden sorumludur.” dedi.

Türkiye’deki müzelerde ciddi envanter sorunları olduğuna dikkat çeken Karabat, Müzede çok sayıda tarihi eserin kaybolduğu, bunlarla ilgili üst kurullara bildirilen şikâyetlerin dikkate alınmadığı iddialarının da araştırılmasını istedi.

İstanbul Milletvekili Özgür Karabat: “Merve’nin intiharı aslında bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Sadece Gaziantep Müzesinde değil Türkiye’nin birçok müzesinde tarihi eserlerin durumu ve kayıtları konusunda ciddi ihmaller var. Bu konuda bizzat Bakanlığa intikal etmiş çok sayıda şikâyetten de haberdarız. Bunların takipçisi olacağız.” dedi.

Karabat’ın Kültür Bakanlığına yönelttiği sorular şöyle:

Son beş yılda Gaziantep Müzesi hakkındaki şikâyetlere ilişkin herhangi bir teftiş başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa kaç müfettiş görevlendirilmiştir? Bu teftişler sonucunda olumsuz herhangi bir iş ya da işleme rastlanmış mıdır? Rastlanmışsa bunlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır? -Son beş yılda Gaziantep Müzesi’nden ve Bakanlığa bağlı diğer kurumlardan Bakanlığa iletilen şikâyet dilekçesi sayısı kaçtır? Bunların kaçı ile ilgili işlem yapılmıştır? Bu şikâyetler sonucunda açılan herhangi bir soruşturma ya da dava var mıdır? Gaziantep Müzesinde kaybolduğu söylenen ya da akıbeti bilinmeyen tarihi eser sayısı kaçtır? Bunlarla ilgili kurumca açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır? Gaziantep Müze Müdürü hakkında çok sayıda şikâyet olmasına rağmen, Genel Müdürlüğün bu onuda harekete geçmediği, aksine söz konusu kişiyi kolladığı yönündeki iddialar doğru mudur? Genel Müdürlükten üst düzey bir yetkilinin Gaziantep Müzesi’ndeki arkeolog ve uzmanları sürgünlerle tehdit ettiği doğru mudur? - Türkiye’de bulunan tüm müze, kurul ve laboratuvarlarda liyakatsiz olduğu halde sadece belli bir sendikaya üye olduğu için yönetici pozisyona getirildiği iddia edilen personel var mıdır? Yönetici konumdaki (Müdür, Müdür yardımcısı, Müdür Vekili) personelin sendikalara göre dağılımı nedir?


Benzer Haberler & Reklamlar