3.200 yıllık Luvi Yazıtının 'gömüldüğü' cami korumaya alındı

3.200 yıllık Luvi Yazıtının 'gömüldüğü' cami korumaya alındı

Geçtiğimiz günlerde varlığı ortaya çıkan Luvice yazılmış 3.200 yıllık Beyköy Yazıtı'nın bir caminin temelinde olduğu iddia edilmişti. Arkeooloji kazıları yapılması beklenen cami sıkı koruma altına alındı.

1878 yılında temeline inşaat sırasında kireç taşına Luvi dilinde yazılmış bir yazıt konulduğu iddia edilen Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Beyköy köyündeki camii güvenlik kameraları ile donatıldı.

İHA'nın haberinde yer alan bilgilere göre; Beyköy Camiinde temele gömüldüğü iddia edilen tabletteki (Editör notu: Yazıt olacak ama haberin orijinaline dokunulmadı)  yazılar, Fransız arkeolog George Perrot kağıda kopyalamıştı. Tabletin daha sonra köylülerce caminin temelinde inşaat malzemesi olarak kullandığı iddia ediiyor.

Kireç taşına yazılı tabletin sağlık gerekçesi ile temele gömülmüş olabileceği düşünülüyor. Kireç taşının bulunduğu ortamdaki negatif enerjiyi temizlediği, koruyucu özelliklerinin bulunduğu ve öğrenme yeteneğinde gelişimler gösterilmesine yardımcı olduğuna inanılıyor.

Yazıtın kopyası İngiliz tarihçisi James Melaart’ın evinde 2012 yılında bulunduktan sonra geçtimiz günlerde deşifre edilmişti. 3.200 yıl önce taş yazıta kazınan hiyelogrif yazıların deşifre edilmesiyle Akdeniz arkeolojisinin en büyük gizemlerinden biri böylece çözülmüş oldu.

Geçtiğimiz Ekim ayında tabletin bulunmasının hemen ardından İhsaniye Kaymakamı Alper Taş ve Afyonkarahisar Arkeoloji Müze Müdürü Mevlüt Üyümez bölgeye gelerek keşif yaparken ayrıca bölgede arkeolojik kazı çalışmasının başlatılacağı kaydedilmişti.

İHA muhabirine; Ekim ayından bu yana köyde herhangi bir kazı çalışmasının yapılmadığını ifade eden Beyköy Köy Muhtarı Bahattin Devrim, tabletin yerinin tespitinin ardından bölgede yapılan keşif çalışması sonrası her hangi bir hareketliliğinin yaşanmadığını aktardı. Devrim, “O günden sonra gelen giden olmadı. Sadece jandarma emniyetinin alınmasını söyledi. Jandarma ‘kamera takın herhangi bir saldırı olmasın’ dedi. Biz de yaptık kamera taktırdık. Şuanda cami kameralar ile kontrol altında. Cami kameralar ile izleniyor” dedi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar