Yol yapmak için 500 yıllık hanı yıkmışlar

Yol yapmak için 500 yıllık hanı yıkmışlar

Samsun'da, günümüzde toptancılara hizmet veren Osmanlı mimarisinin örneklerinden 509 yıllık tarihi Taşhan, restorasyonla orijinal haline dönecek.

Saathane Meydanı'nda bulunan ve Osmanlı mimarisi eserlerinden biri olan tarihi Taşhan'ın restore edilmesi için Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Vakıflar Bölge Müdürlüğünce çalışma yürütülüyor.

Saathane Meydanı'nda bulunan ve Osmanlı mimarisinin eserlerinden biri olan tarihi taşhanın Büyükşehir Belediyesi ile Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore ediliyor. Yaklaşık 40 yıldır toptancılara hizmet veren ve orijinalliği bozulan 509 yıllık eser, eski haline dönüştürülecek.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, basın mensuplarına, Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehrin ilk hatıralarının yaşandığı Saathane Meydanı'nın tüm ihtişamı ile yeniden gün yüzüne çıkartıldığını söyledi.

- Yol yapmak için Taşhan'ın bir bölümü yıkılmış

Köklü bir geçmişe sahip kentin tarihine ışık tutan eski yapılardan Ahi Ali Paşa Vakfı'na ait 509 yıllık Taşhan ile çevresinde bulunan saat kulesi, cami, medrese ve hamamın kent tarihine ışık tuttuğunu vurgulayan Albayrak, "Yakın bir tarihe kadar varlığı pek bilinmeyen nadide eser Taşhan, çevresine yapışmış iş yerlerinin yıkılmasıyla özgürlüğüne kavuşturuldu. Kültür projeleri ile yeniden gün yüzüne çıkarılan tarihi Taşhan'ın biçimsiz geometrisinden yola çıkan Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, çevresinde kazı çalışma yaptı. Kazıda eserin yıkılan bölümü bulundu. Yol yapılmak için yıkıldığı anlaşılan Taşhan'ın bu bölümü de aslına uygun olarak yeniden inşa ediyor. Restorasyon gelecek yıl tamamlanacak." dedi.

Restorasyon ve yeni peyzajla Saathane Meydanı'nın tarih kokan bir yer haline geleceğine işaret eden Albayrak, "Saathane Meydanı ve Taşhan, önemli bir dönüşüm, kültür, tarihle bütünleşme, modernizasyon projesidir. Samsun'un vizyon projelerinden biridir. Bu sebeple büyük önem veriyoruz. Burayı kentimize yakışan, şehrimizi temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline getiriyoruz. Tarihi dokuyu, kamu yararı da göz önünde bulundurarak Samsun'a kazandırıyoruz." ifadelerini kullandı.


Benzer Haberler & Reklamlar