Yeraltı Mezarlığında Hz. İsa'nın 1.600 yıllık tasviri bulundu

Yeraltı Mezarlığında Hz. İsa'nın 1.600 yıllık tasviri bulundu

Roma'daki yeraltı mezarlarında temizlenen fresklerden, İsa Peygamberin havarileri ile birlikte tasvir edildiği 1.600 yıllık resmi çıktı.

İtalya'nın Roma şehrindeki Appian Yolu yakınlarındaki Aziz Domitilla Antik yeraltı mezarları ya da diğer adıyla Saint Domitilla Katakompları; 17 kilometreden uzun labirent gibi tünellerden oluşan bir Roma yeraltı mezarlığı (katakomp).  Yeraltı mezarı tünelleri Romalı seçkinlere ait çok sayıda mezar içeriyor.

Sadece varsıl ailelerin mezar odalarına sahip olabildiği belirtilen katakomp alanı, 1600 yıl öncesine dayanan tarihi ile en eski Hıristiyan mezarlıkları arasında yer alıyor.

400 yıl önce Antonio Bosio tarafından keşfedilen mezarlıkta Mayıs ayı sonlarında lazerle yapılan temizlik çalışmaları sonucu bir fresco üzerinde Hz. İsa'nın tasviri resminin bulunduğu bir resim ortaya çıkartıldı. Tasvirde Hz. isa, iki havari grubunun arasında tahtta oturuyor.

Mezarlardaki temzilik organizasyonu gerçekleştiren Kutsal Arkeoloji İçin Pontifik Komisyonu'ndan ( Pontifical Commission for Sacred Archaeology) arkeolog  Barbara Mazzei mayıs sonunda yapılan temzlikte fresklerdeki reismlerin ortaya çıktığını söylüyor.  Arkeolog Barbara Mazzei, İsa ve havarilerin tasvir edildiği freskin Eski ve Yeni Ahit’te zikredilen hadiseler doğrultusunda çizildiğini belirtiyor.

Mazzei; "Daha önce Fırıncı olarak adlandırılan bir tahıl satıcına ait mezar odasındaki fresk temizlendiğinde, Roma tahıl ticaretini gösteren freskler ayrıntılı olarak gözler önüne serildi. Fırıncının freskte şaşalı şekilde süslenmiş tunik giydiğini ve modius denilen, ölçüm ve dağıtımda kullanılan bir nevi tahım ölçeği denilebilecek sandığı andıran  kutunun arkasında dururken resmedildiği görülüyordu. Tahıl tüccarının resminin yakınındaki duvarlar da ise Annona denilen, Roma’da tahıl alım, satım ve dağıtımı ile görevli devlet dairesinin çalışmaları ayrıntılı şekilde resmedilmiş. Tahıl tüccarının büyük olasılıkla Annona dairesinde yüksek imtiyazlı görevli olduğu ahmin ediliyor ki resimde oldukça vakur şekilde tasvir edilmiş" dedi.

Katakomplarda ayrıca bir çobanın yer aldığı pastoral bir sahne de keşfedildiğini belirten Arkeolog Mazzei, Fırıncı’nın mezarının yakınlarında ve Roma’nın altında uzanan antik katakompların diğer bölümlerinde temizlenmesi gereken daha çok sayıda fresk bulunduğunu ve onlardan da benzer şekilde şaşırtıcı resimler çıkabileceğini belirtiyor.

arkeolojikhaber.com

 

 

 

 

 arkeoloji haber, arkeoloji haberleri,

 

 

 


Benzer Haberler & Reklamlar