Yatağan'daki antik çocuk mezarları için yetkililer bekleniyor

Yatağan'daki antik çocuk mezarları için yetkililer bekleniyor

Muğla'nın Yatağan ilçesinde antik çağlardan kalma bebek mezarlarının bulunduğu kesinleşti. Muhtemelen kepçenin çarptığı bir antik mezar parçalandı ve sonrasında çalışmalar durduruldu.

Muğla'nın Yatağan ilçesinin Turgut Mahallesi yakınlarında bulunan kömür ocağındaki çalışmaları sırasında çok sayıda küçük çocuk mezarı ortaya çıktığı, mezarlardan birisinin iş makinesi tarafından kırıldığı kesinleşti.

Kömür madeni çalışanlarının kazıları esnasında muhtemelen kepçenin bir mezarı parçaladığı ve sonrasında çalışmaların durdurulduğu anlaşılıyor.

Lagina Antik kentine bir-iki kilometre mesafede Bereket Enerji kömür madeni ekiplerce keşfedilen bebek mezarlarının bulunduğu alanda çalışmaların durdurulduğu ve Kültür Bakanlığı ekiplerinin beklendiği belirtildi. Alanda antik çocuk mezarlığı bulunma olasılığı da yüksek.

Arkeolojikhaber.com'un; 350 Türkiye'nin basın bildirisinde kullandığı görselleri ihbar kabul ederek konuyla ilgili ilk haberi yaptığı ilginç olayla ilgili ikinci habere Evrensel Gazetesi'nden Özer Akdemir imza atttı.

Özer Akdemir'in haberine göre; bölgede çok sayıda çocuk mezarı bulunuyor. Açığa çıkan mezarların incelenmesi için civardaki çalışmalar durduruldu.  Konu hakkında açıklama yapan Turgut Tabiat ve Kültür Varlıklarını Toruma Derneği Başkanı Kazım Erol, çocuk mezarlarının tespit edildiği bölgenin Lagina Antik kentine bir-iki kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek “Yerel dilde Çapalıbağ deriz biz o bölgeye. Bu bölgede antik zamana ait olduğunu sandığımız duvar kalıntıları ve su kuyusu vardı. Bunların video ve fotoğraf çekimlerini yaptık bir-iki ay önce ama şimdi onların hiçbirisi kalmamış. Kepçeler yıkıp geçmiş. Ayrıca daha önce kömür madencilerinin yaptığı çalışmalar sırasında çok sayıda antik değer taşıyan sütun ve taşın traktörlere yüklenerek götürüldüğüne şahit olanlar var. Müze müdürlüğüne burasının özelliklerini anlatıp kömür madencileri alana girmeden önce bölgenin incelenmesi, tarihsel buluntuların ortaya çıkarılmasını istediğimizde bize 'Arkeologlarımız alanda çalışıyorlar. Bizim kontrolümüz altında her şey' yanıtını veriyorlardı. Şimdi bu çocuk mezarları ortaya çıktı. Belki bir kırım, belki de salgın hastalıktan ölen çocuklar gömülmüş muhtemelen buraya ve kaç tane çocuk mezarı var hala bilemiyoruz. Öbek öbek, değişik alanlarda çocuk mezarları ortaya çıkmaya devam ediyor. Çalışmalar şu an için durmuş durumda” dedi.

Kültür Bakanlığı ekiplerinin incelemesinin ardından bölgede bir arkeoloji kazısı gündeme gelebilir.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar