Vali Karaloğlu: Noel Baba'nın gerçek kemiklerini bulacak gibiyiz

Vali Karaloğlu: Noel Baba'nın gerçek kemiklerini bulacak gibiyiz

İdyros Antik Kentini ziyaret ederek arkeoloji kazılar hakkında blgi alan Antalya Valisi Münir Karaloğlu; "Büyük ihtimalle Noel Baba'nın gerçek kemiklerini bulacak gibi duruyoruz. Yani İtalyanların elinde olanın gerçek olmadığını ispat edeceğiz herhalde." dedi.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya'nın Kemer ilçesindeki İdyros Antik Kenti'nde inceleme yaptı.

Vali Karaloğlu'na antik kentteki incelemelerinde Kemer Kaymakamı Mustafa Cihad Feslihan, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, İl Kültür Turizm Müdürü İbrahim Acar, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, Antalya Valiliği Röleve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram ile Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık da eşlik etti.

Beraberindeki heyetle antik kente gelen Vali Karaloğlu, kazı yetkililerinden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. İncelemelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Karaloğlu, Antalya'da çok sayıda antik kent bulunduğunu ve bunların sayısını tam olarak bilmediklerini söyledi.

Karaloğlu, Antalya'daki tarihi alanların yeterince değerlendirilemediğini belirterek İdyros Antik Kenti'nin de bunlardan biri olduğuna işaret etti.

Yaz aylarında yaptığı ziyaret sırasında kentin girilemeyecek durumda olduğunu hatırlatan Karaloğlu, "Şu ana kadar yapılan çalışmalarla bu hale geldi. Yeni bulgular ortaya çıktı. Amfora mezarlar bulundu. Bu mezarlar bu bölgede daha önce rastlanmayan mezar türü. İnşallah bu yapılan çalışmalar, turizm kenti olan Kemer'e katkı sunacaktır." dedi.

Antik kentte çalışmaların devam edeceğini ifade eden Karaloğlu, kazılara destek olmaya devam edeceklerini bildirdi. Karaloğlu, şöyle konuştu:

"Yapılan çalışmalarda sadece kazmak önemli değil. Ortaya çıkan eserlerin restorasyonu da çok önemli. Turizm sektörünü de tarihi ve kültürel değerlerle kullanılması gerekiyor. Turizmcilerin bu konuda bize destek olması gerekiyor. Ürün haline dönüştürmemiz lazım. Turisti sadece havaalanı ile otel arasında olmaktan çıkarmamız şart. Biz de malzeme bolluğu var ama bu malzemeyi kullanamıyoruz."

- "Noel Baba'nın gerçek kemiklerini bulacak gibiyiz"

Demre ilçesinde de önemli işler yaptıklarını anlatan Karaloğlu, "Demre'de şehir merkezini yenileme çalışmaları tamamlandı. Çayağzı yolunu bitirdik. Röleve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram Demre'de güzel işler yaptı. Büyük ihtimalle Noel Baba'nın gerçek kemiklerini de bulacak gibi duruyor. Yani İtalyanların elinde olanın gerçek olmadığını ispat edeceğiz herhalde." değerlendirmesini yaptı.

İdyros Antik Kenti Kazı Bilimsel Danışmanı Hakan Öniz ise turizmin önünü kesmeden antik kentte çalışmalara devam ettiklerine dikkati çekerek Antalya Müze Müdürlüğünün antik kentte 1976-1977 yıllarında bir arkeoloji kazı çalışması yaptığını anımsattı.

Öniz, Müze Müdürlüğünün kazı çalışmalarında bulunan bazı seramiklerin MÖ 4-5. yüzyıllara ait olduğunun tespit edildiği ve Fransız Tatil Köyü sınırları içerisinde kaldığını söyledi.

Kazı çalışmalarında denizin altında da mendirek bulunduğunu aktaran Öniz, "Yapılan çalışmalar şu anda karada. Suyun altında da mendirek var. Antik kentin devam eden bir bölümü suyun altında. Suyun altındaki alan büyük ihtimalle nekropol alanı. Burada sualtı arkeolojisi de var. Henüz başlamadık. Müze Müdürlüğü ile çalışmalara devam edeceğiz." dedi.

İdyros Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Karademir de arkeolojik kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan mozaikli kilise kalıntıları hakkında bilgi verdi. Kentin en önemli yapı kalıntısının mozaikli kilise olduğunu vurgulayan Karademir, şunları kaydetti:

"MS 4. yüzyıla tarihlendirilen kilise kalıntılarının etrafında 80 santimetre ile 1 metre arasında değişen duvar kalıntıları var. 1976-1977 yıllarında yapılan kazı çalışmalarında bulunan sikkeler ve bizim bulduğumuz sikkelerden ve duvar tekniklerinden MS 4. yüzyılda yapıldığını tahmin edebiliyoruz. Kilisenin çeşitli onarımlar gördüğü, kuzey batısına vaftizeryum inşa edildiği bilgileri karşımıza çıkıyor."

Yunus İçen- AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar