Uzunköprü restorasyon bekliyor

Uzunköprü restorasyon bekliyor

Uzunköprü Belediye Başkanı İşbilen: "Köprünün geleceğe sağlıklı ulaşması için acilen onarım çalışmalarına başlanmalı"

EDİRNE: Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Uzun Köprü'nün bir an önce restore edilmesi gerektiğini bildirdi.

İşbilen, gazetecilere yaptığı açıklamada, 174 kemerden oluşan köprünün 55 kemerinde çatlaklar bulunduğunu söyledi.

Köprü restorasyonuna ilişkin ihalenin yapılıp tadilata başlanacağı günü beklediklerini ifade eden İşbilen, "Dünyanın en uzun taş köprüsü olarak bilinen Uzun Köprü çok önemli bir sanat yapısı. Köprünün geleceğe sağlıklı ulaşması için acilen onarım çalışmalarına başlanmalı" dedi.

3 yıl sürecek bir çalışmanın öngörüldüğünü belirten İşbilen, şöyle devam etti: "Köprü 1427 yılında yapımına başlanan ve 1444 yılında tamamlanan muhteşem bir sanat yapısı. Belli zamanlarda köprüde tadilat yapılmasına rağmen şu anda köprümüzün 174 kemerinden yaklaşık 55 tanesinde çatlaklar mevcut. Bu çatlaklar sadece yüzeyden göründükleri kadar değil aynı zamanda iç kısımlarda da sıkıntılar mevcut. Bu hasarlı bölgelerin bir an önce tadilattan geçirilmesi. Uzun Köprü bir an evvel restore edilmeli. Köprünün restorasyonuna ilişkin proje onaylandı ancak yapılan ihale birtakım gerekçelerle ilgili kurum tarafından iptal edildi. Köprümüz bilindiği üzere Karayolları Genel Müdürlüğüne ait bir üst yapı. Bunun restorasyonu ve tamiratı da ilgili kurum tarafından yapılacak. Köprüde kalıcı bir hasar meydana gelmeden bir an önce ihaleye çıkılıp restorasyon çalışmalarına başlanması gerekli."

Enis İşbilen, köprünün UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nden kalıcı listeye geçmesi için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Köprüden, koruma amaçlı alınan karar nedeniyle 3 tonun üzerindeki araçların geçişine izin verilmiyor.


AA Gökhan Zobar


Benzer Haberler & Reklamlar