Urartu Krallığı nasıl yıkıldı?

Urartu Krallığı nasıl yıkıldı?

Van'da Urartuların neden ve nasıl yıkıldığı araştırılıyor. Doç. Dr. Erkan Konyar'a göre Urartuları doğrudan Med, Pers veya İskitler'in saldırıları değil doğal bir afetten dolayı oluşan zafiyet, ekonomik ve sosyal çöküntü yıkmış.

Van Kalesi höyüğünde sürdürülen arkeoloji çalışmalarında Urartu Krallığı'nın yıkılış nedenlerinin araştırıldığı bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Kalesi höyüğünde, Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında 5 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarihe sahip Urartu Krallığı ile ilgili araştırmalar yapılıyor.

Doç. Dr. Konyar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Van Kalesi ile ilişkili Urartu yapılarının niteliği ve yayılım alanını tespit etmeye çalıştıklarını söyledi.

Bu anlamda önemli verilere ulaştıklarını anlatan Konyar, "Buradaki standart planlar, içerisinden çıkan yazılı, yazısız buluntular bir statüye işaret ediyor. Bu statü de yukarıdaki muhtemelen saray, kraliyet ailesiyle ilişkili bir yapıyı gösteriyor. Bu yapının doğrudan mı yoksa hizmet sektöründe çalışan insanlara ait konutlar mı olduğunu bu yıl sanırım daha da netleştireceğiz." dedi.

Urartu Krallığı'nın hangi süreçte nasıl yıkıldığının çok tartışmalı bir konu olduğunu vurgulayan Konyar, şunları kaydetti:"Tahminlerimiz ya büyük bir deprem veya bu depremden sonra çıkan ekonomik, sosyal huzursuzluklardan kaynaklı yıkıldığı yönünde. Aslında bir şekilde kendi iç dinamikleriyle zayıfladığı, yıkıldığını düşünüyoruz. Urartu doğrudan Med, Pers veya İskitler'in saldırılarıyla değil, doğal bir afetten dolayı oluşan zafiyet, ekonomik ve sosyal çöküntüden sonra askeri seferlerle ortadan kalktı. Kentin ahalisinin sarayları, depoları yağmaladığı görünüyor. Bu bölgenin depremselliği de ciddi bir veri. Çünkü yakın dönemde 17 ve 18. yüzyılda da büyük depremler yaşanıyor ve eski Van büyük oranda yıkılıyor. O dönemde bölgenin tektonik durumu zaten biliniyor. Urartular'da da böyle bir olasılığın olabileceği ciddi bir şekilde tartışılıyor."


Benzer Haberler & Reklamlar