Uluslararası Selçuklu Döneminde Maraş Sempozyumu

Uluslararası Selçuklu Döneminde Maraş Sempozyumu

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek "Uluslararası Selçuklu Döneminde Maraş Sempozyumu" başladı.

KAHRAMANMARAŞ: Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, bugünkü duruma ışık tutan ve medeniyet havuzunu besleyen, değişik faaliyetler, icraatlar, tarihi olaylar ve kente ruh veren hadiselerin tarif ve tespitinin önemli olduğunu söyledi.

Mesleki ve akademik kuruluşların yanında mahalli idare birimlerinin de sempozyum gibi alanlarda faaliyet göstermesinin önemine dikkati çeken Özkan, şunları kaydetti:

"Kendi tarihimiz, kültürümüz, sosyal bilimler alanındaki faaliyetlerin iyi incelenip günümüzle paylaşılması, geleceğe aktarılması olmazsa olmazlarımızdandır. Aslında şehirlerimizin vizyonunda, şehrin aynı zamanda geleneği göreneği, tarihi, kültürü ve o şehirde yaşayan bütün medeniyetlerin öncelikle bilinmesi ve bir istinat noktası haline getirilmesi önemli. Daha sonrasında geleceğe atılacak adımlar çok daha sağlam bir temel üzerinde inşa edilmiş oluyor."

Birçok eser Selçuklu ve Dulkadiroğlu döneminden

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç da kentin kadim merkezlerden olduğunu, aynı zamanda tarihin, kültürün, şiirin ve edebiyatın başkenti olduğunu söyledi.

Kültürel boyutlarda dünya tarihinde çok büyük eserler veren Kahramanmaraş'ın güçlü yönlerini ön plana çıkarmak için Büyükşehir olarak büyük gayret içerisinde olduklarını vurgulayan Erkoç, "Dulkadiroğlu Beyliği, daha öncesinde ve sonrasında yapılan tarihi eserler özellikle Selçuklu döneminden günümüze kadar gelmekte. Birçok cami, kervan saray, han, hamam, birçok eser Selçuklu ve Dulkadiroğlu döneminden günümüze gelmekte. Büyükşehir olarak biz de bunu ilim adamlarımızla en iyi şekilde irdeleyelim, bu güzel yönleri en güzel şekilde ortaya çıkaralım diye bu sempozyumu düzenledik." ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak da bu tür sempozyumlara her zaman katkı yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi mehter takımının gösteri yaptığı sempozyumda Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Bosna Hersek ve Sırbistan'dan katılan yaklaşık 100 akademisyen Selçuklu Dönemindeki Maraş'ı farklı yönleriyle ele alacak.


AA Fatih Yazıcıoğlu 


Benzer Haberler & Reklamlar