Uluslararası Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması Düzenlendi

Uluslararası Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması etkinlikleri, tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi tablosuna mozaik işlenmesiyle başladı.

Büyükşehir Belediyesince organize edilen Uluslararası Şanlıurfa Mozaik Çalıştayı ve Yarışması  Balıklıgöl Yerleşkesi'nde düzenlenen program ile başladı. 

Aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile Avrupa Birliği (AB) Tarih Yeniden Canlanıyor Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Alessandro Guzzo'nun da bulunduğu protokol üyeleri, 2 metre boyunda, 1 metre enindeki tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi tablosuna mozaik işledi.

Diğer katılımcıların da birer taş koyduğu mozaik tablonun, tamamlandıktan sonra kentteki Topçu Meydanı'na asılacağı bildirildi.

Çiftçi, etkinlikte yaptığı konuşmada, köklü geçmişe sahip kentin tarihi mirasını korumak için farklı çalışmalar yürüttüklerini, 20-22 Kasım'da düzenlenecek çalıştay ve yarışmalara uluslararası katılımın olmasını beklediklerini söyledi.

Şanlıurfa'nın adeta "mozaikler şehri" olduğunu belirten Çiftçi, şöyle konuştu:
"Şanlıurfa'da 1700 yıl önce Fırat Nehri'nin kenarında suyun getirmiş olduğu taşlar Haleplibahçe'de o dönemde Amazon kraliçelerinin yaşam tarzını yansıtan bir sanat olarak icra edilmiştir. Mozaikler Şanlıurfa'da bir kıymet, bir değer olarak kendini gösteriyor. Bakanlık bu eserleri korumak adına mükemmel bir mozaik müzesini kentimize kazandırdı. Belediyemizin yine aynı döneme denk gelen Kale Eteği ve Kızılkoyun çalışmasıyla ortaya çıkarılmış mağaraların tabanına işlenilen mozaikler, yine o dönemden izler taşıyor. O dönemin gömü şekli, yaşamı, doğayla mücadelesini betimleme şeklinde, tamamıyla o dönemi bize tarihi olarak aktaran bir yaklaşımla ve çok ince işçilikle, sanat ruhuyla işlenilmiş bir yapı ve eserler ortaya çıktı. Bunları korumak ve geleceğe taşımak, Şanlıurfa'da kimlik oluşturmak boynumuzun borcudur."

- "Çok önemli bir sanat"
Guzzo da etkinliklerin geleneksel hale getirilmesini istediklerini ifade etti.

Etkinliğin AB ve Türkiye tarafından ortak finanse edildiğini anlatan Guzzo, "Amacımız kültür, sanat ve turizm alanında yerel paydaşlara destek sağlamak. Şanlıurfa'ya da bu konuda destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz. Mozaik, bölgede ve özellikle Şanlıurfa'da eski Roma döneminden beri çok önemli bir sanat alanıdır. Kentteki müzede de bunun birçok örneğini görebiliyoruz." dedi.

Kasım boyunca devam edecek etkinlikler kapsamında, mozaik ve kitap tanıtımları ile çeşitli atölye çalışmalarının yapılması planlanıyor.

AA Müslüm Etgü


Benzer Haberler & Reklamlar