Ulusal Afrikan-Amerikan Tarih ve Kültürü Müzesi açıldı

Müzenin açılışını yapan ABD Başkanı Obama: "Bir bina bütün sorunlarımızı çözmeyecek, ancak bize problemlerimizi çözmede ilham verecek"

WASHINGTON: ABD'nin başkenti Washington DC'de 4 yıl önce yapımına başlanan Ulusal Afrikan-Amerikan Tarih ve Kültürü Müzesi'nin açılışını yapan ABD Başkanı Barack Obama, "Bir bina bütün sorunlarımızı çözmeyecek, ancak bize problemlerimizi çözmede ilham verecek." dedi.

Temeli 2012 yılında atılan Ulusal Afrikan-Amerikan Tarih ve Kültürü Müzesi'nin açılışı, ABD Başkanı Obama, eski başkanlardan George W. Bush ve Bill Clinton ile ABD yönetiminden birçok üst düzey yetkilinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İnşası için ilk izni 2003 yılında dönemin başkanı George W. Bush'un verdiği müze, ABD'deki siyahilerin tarihini ve yaşadıkları zorlukları anlatması bakımından önem taşıyor.

Afrika'dan köle ticareti için Amerika kıtasına getirilen siyahilerin yaşadıkları zorlukları aktaran ve aralarında kölelerin barındığı 1800'lü yıllardan kalma bir kulübenin de yer aldığı 36 bine yakın eser müzede sergilenmeye başladı.

ABD tarihinin ilk siyahi başkanı Obama, müzenin açılışında yaptığı konuşmada, ülkenin farklı unsurlardan oluşan bir toplum olduğuna ve bunların ona zenginlik kattığına vurgu yaptı.

"Müze, ulusal söylemimizde her zaman yer verilmeyen bir Amerikan tarihini anlatıyor"

İsim kullanmadan son dönemde ABD'de siyahilerle beyazlar arasında yaşanan sorunlara değinen Obama, "Bir bina bütün sorunlarımızı çözmeyecek, ancak bize problemlerimizi çözmede ilham verecek." dedi.

Obama, müzenin, Amerikalılara birbirlerini daha fazla dinleme ve anlama imkanı vereceğine işaret ederek, "Bu müze, ulusal söylemimizde her zaman yer verilmeyen bir Amerikan tarihini anlatıyor." sözlerine yer verdi.

"Burası gerçekleşen bir rüya"

ABD'de önde gelen siyahi hakları savunucularından Georgia Vekili Demokrat John Lewis de müzenin gerçekleşmesinin adeta hayal olduğunu belirterek, "Burası bir binadan daha fazlasıdır, burası gerçekleşen bir rüyadır." ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük müze kompleksi Smithsonian bünyesinde açılan müzede 19. yüzyılda siyahilerin yaşantılarını ve 1960'ların Medeni Haklar mücadelesini geniş olarak aktaran çok sayıda özel bölümün yer aldığı bildirildi.

David Adjaye'nin tasarımını yaptığı, dışarıdan bakılınca 3 katlı gibi gözüken kare şeklindeki müze binası, 33 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Etrafı 3 bin 600 bronz panelle kaplanan bina, 19. yüzyılda New Orelans'ta siyahiler tarafından inşa edilen demir yapıyı sembolize ediyor.

Başkentin sembollerinden Washington Anıtı'nın yakınında yer alan ve maliyeti 540 milyon dolara ulaşan müzenin birkaç aylık biletinin satıldığı belirtildi.


AA Hakan Çopur 


Benzer Haberler & Reklamlar