Türkiye'de kaç müze var?

Türkiye'de kaç müze var?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'deki resmi ve özel müzelerin sayısını açıkladı.

Türkiye çapında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 198 müze, 125 türbe, 138 örenyeri ve yine Bakanlık denetiminde faaliyet gösteren 231 özel müze bulunduğu belirtildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla Milletlerarası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından tüm dünyada her yıl 18 Mayıs'ın "Müzeler Günü" olarak kutlandığı anımsatıldı.

Bugün dolayısıyla düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, Türkiye'de de 1982'den bu yana her yıl 18-24 Mayıs'ta "Müzeler Haftası" kutlamalarının yapıldığı ifade edilen açıklamada, "Ancak uluslararası düzeyde tüm dünya ile uyumlu bir kutlama birliğinin sağlanması amacıyla bakanlığımızca 2011 yılından itibaren bu etkinliğin '18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü' şeklinde kutlanması kararlaştırılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bu yıl 36'ncısı gerçekleştirilecek 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü'nün yarın tüm müzelerde yoğun bir katılımla kutlanacağı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Bugün itibariyle bakanlığımıza bağlı 198 müze, 125 türbe, 138 örenyeri ve yine bakanlığımız denetiminde faaliyet gösteren 231 özel müze bulunmaktadır.

Müzelerimizde çağdaş sunum teknikleri kullanılarak, kültürel mirasımızın en iyi şekilde tanıtılması için gerekli çalışmalar, yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bakanlığımızca; bakım, onarım, teşhir ve tanzim çalışmaları nedeniyle kapalı olan müzelerin yeniden ziyarete açılmasının yanı sıra yeni müzelerin açılışları da gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda; 2003 yılından bu yana bakanlığımız sorumluluğundaki 142 müzenin bakım, onarım ve teşhir tanzim çalışmaları yapılmış, yine aynı dönem içerisinde 58 adet yeni müze ve bağlı birimi ilk defa ziyaretçisi ile buluşmuştur. Teşhir tanzimi tamamlanan ve 18 Mayıs'ta açılışı gerçekleşecek Adana Müzesi ve Mersin Müzesi ile bu sayı 60'a ulaşacaktır.

Ayrıca aralarında Kütahya Arkeoloji ve Maden Müzesi, Afyonkarahisar Müzesi, Çanakkale Troia Müzesi, Uşak Müzesi, Van Urartu Müzesi, Antalya Etnografya Müzesi, Antalya Mevlevihane Müzesi, Erzurum Müzesi, Karaman Müzesi, Burdur Müzesi, Kahramankazan 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi ile Edirne Hıdırlık Tabyası'nın da bulunduğu 70 civarında müzenin proje, uygulama ve yeniden inşasına yönelik çalışmalarımız ise devam etmektedir."

Müzelerin teşhir ve tanzim unsurlarının yanında eğitim işlevinin de önem kazandığına değinilen açıklamada, müzelerde çocuk şenlikleri, atölye çalışmaları, drama gösterileri, seminerler, konferanslar, geçici sergiler, toplantılar, konserler ve kültürel amaçlı geziler yapılarak, çocuklara ve gençlere müze ve kültürel değerlerin korunması bilincinin kazandırıldığı bildirildi.

- Etkinliklerin içeriğine valiliklerin internet sitelerinden ulaşılabilecek

Açıklamada, 18 Mayıs'ta Türkiye'de 12'ncisi düzenlenen "Avrupa Müzeler Gecesi" etkinliği kapsamında, müzelerin fiziki şartları göz önünde bulundurularak belirlenen, farklı illerde bulunan 36 müzenin mesai bitiş saatinden gece saat 23.00'e kadar ücretsiz olarak ziyarete açık tutulacağı belirtildi.

Müzeler Günü kapsamında Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik'in katılımıyla Adana ve Mersin müzelerinin açılışının gerçekleştirileceği ifade edilen açıklamada, ülke genelinde Bakanlığa bağlı müzelerde yapılacak etkinliklerin içeriğine ilişkin ilgili valiliklerin internet sitelerinden bilgi alınabileceği duyuruldu.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar