Türkiye UNESCO'daki varlığını büyütüyor

Türkiye UNESCO'daki varlığını büyütüyor

2013'te Türkiye Dünya Miras Komitesi'ne aday oldu ve şu ana kadar dünya miras komitesine yapılan seçimlerde en yüksek oyu alarak seçildi. Bu yıl da başkanlığını yürütüyor

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kayıt için ön koşul olan Dünya Mirası Geçici Listesine Türkiye'den önerilen 10 yeni alanın kaydının onaylanmasıyla Türkiye'nin geçici listedeki alan sayısı 70'e yükseldiğini bildirdi.

Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO'nun 1972 yılında Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi adıyla bir sözleşme yaptığını, burada kültür tanımı ile sit alanlarını, tabiat güzelliklerini, tarihi eserleri içine alan geniş bir kültürel miras tanımı yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin 1983'te sözleşmeye taraf olunduğunu hatırlatan Oğuz, "Türkiye 1983-1987 yılları arasında da bu sözleşmeyi yürüten Dünya Miras Komitesi'ne üye oldu. Bu dönemden başlayarak günümüze kadar Türkiye'nin çeşitli kültürel mirasları, dünya mirasları listesine sunuldu. Son olarak İstanbul'da yapılan toplantıda Ani Kültürel Miras Alanımızın da dünya miras listesine girmesiyle 16 kültürel miras alanımız oldu." diye konuştu.

UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki alanların dışında, geçici listede 60 miras daha bulunduğunu anlatan Oğuz, Afrodisias miras alanının da gelecek yıl dünya miras komitesinin gündeminde yer alacağını dile getirdi.

- 24 Ekim'de dönem başkanlığı Polonya’ya devredilecek

UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 40. toplantısının İstanbul'da yapıldığına işaret eden Oğuz, şunları söyledi:

"2013'te Türkiye Dünya Miras Komitesi'ne aday oldu ve şu ana kadar dünya miras komitesine yapılan seçimlerde en yüksek oyu alarak seçildi. Bu yıl da başkanlığını yürütüyor. 10-20 Temmuz 2016 tarihleri için planlanan toplantı 15 Temmuz'daki darbe girişimi nedeniyle ertelenmişti. Ertelenen üç günlük bölümü 24-26 Ekim'de Paris'te yapılıp tamamlanacak. Böylece de Türkiye'nin dönem başkanlığı sona erecek ve yeni dönem başkanı Polonya olacak."

Oğuz, Türkiye'nin sözleşmeye son derece önem verdiğini, çok kısa sürede miras sayısını geçici listede 70'e asıl listede ise 16'ya çıkardığını vurguladı.

Türkiye'nin güçlü bir ülke olmasına rağmen sayılarının yetersiz olduğunu vurgulayan Oğuz, "Bu sayılarla orta sıralarda yer alıyoruz." diye konuştu.

- "Amaç kültürel mirası gelecek kuşaklara aktarmak"

Prof. Dr. Oğuz, çalışmalardaki temel amacın ülkedeki kültürel mirasların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması olduğunu ifade etti.

Dünya miras listesine giren yerlerin meraklıları ve kültür turizmi yapanları bulunduğuna değinen Oğuz, şunları dile getirdi:

"Mesela dünyada 'Kültürel miras alanlarını gezenler' diye grup oluşuyor. Bunlara yönelik de turizm potansiyeli harekete geçiriliyor. Bu tarz miras alanlarının görülmesi, görüldüğü vakit korunması açısından yöre halkının korumaya sağladığı desteğin kendilerine olumlu dönüşlerini görmeleri, bu hareketlerde son derece önemli. Unutmayalım ki temel esas, bu miraslar bize atalarımızdan, binlerce yıl öncesinden gelmiştir. Biz de aynı hassasiyet ve ciddiyetle bunları torunlarımıza, gelecek kuşaklara devretmeliyiz."

UNESCO’nun geçici listesine Türkiye'den önerilen 10 mirasın listede yayınlandığını bildiren Oğuz, şu değerlendirmede bulundu:

"Böylece 60 olan listedeki geçici miras sayımız 70'e yükseldi. Türkiye, Osmanlı'dan, Selçuklu'dan beri getirdiği miraslarla eşit düzeyde bunları koruyor ve gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyor. Bunlar içerisinde de tarihin derinliklerinde Selçuklu'dan Osmanlı'ya coğrafik mirastan kültürel mirasa pek çok miras alanımız geçici listede korumaya alınmış oldu. Türkiye, dünya devleti sorumluluğu içerisinde görevini yerine getiriyor. Örneğin yanı başımızda çatışmaların cereyan ettiği Suriye ve Irak'ta, Mali, Yemen, Libya ve Afganistan'da nerede kültürel mirasa yönelik bir tahribat varsa Türkiye'nin çeşitli gönüllü kuruluşları, organizasyonları ile el atarak buraların korunmasına yönelik adımlar atıyoruz."

Oğuz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin mali kaynaklarının önemli bir bölümünü insanlığın mağdur ve mazlum durumdakilere aktardığını, bir dünya devleti olarak kültürel mirasın korunmasına önemli katkı sağladığını anlattı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Türkiye'den giren yeni miras alanları ise şöyle:

"Bodrum Kalesi (Muğla), Sivrihisar Ulu Camii (Eskişehir), Hacı Bayram Camii ve Çevresindeki Tarihi Alanlar (Ankara), II. Bayezid Külliyesi (Edirne), Nuru Osmaniye Külliyesi (İstanbul), Malabadi Köprüsü (Diyarbakır), Van Kalesi (Van), Kibyra Antik Kenti (Burdur), Yivli Minare Camii (Antalya), Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti (Samsun)"

Durmuş Genç - AA


Benzer Haberler & Reklamlar