Terracotta Savaşçısının parmağını koparttı

Terracotta Savaşçısının parmağını koparttı

ABD vatandaşı Michael Rohana önce birlikte selfie çektiği 4.5 milyon dolar değerindeki heykelin sol elini tutarak başparmağını koparttı.

Savaşçı gücünün simgesi olarak, Çin’in ilk imparatoru tarafından 2000 yıl önce imparatorun ölümden sonraki hayatı için yaptırılmış ve imparator ile birlikte gömülen terracotta savaşçıları heykellerinin, aynı zamanda onu öbür dünyada koruyacağına inanılıyordu.

Ancak heykel, Philadelphia’daki Franklin Enstitüsü’nde gerçekleşen etkinliğe katılan ve heykelin bulunduğu kapalı alana gizlice girip başparmağını çalan kişiye karşı savunmasızdı.

21 Aralık günü saat 14:00’de müzede etkinliğe katılan adam, kapalı olan terracotta savaşçı heykelinin bulunduğu sergi salonuna gizlice girdi ve etrafı rahat görebilmek için cep telefonunun ışığını kullandı. FBI yetkilisi yaptığı açıklamada, sergi salonuna gizlice giren adamın sonrasında elini heykelin omzuna atarak heykel ile selfie çekimi yaptığını belirtti.

Yetkililer, isminin Michael Rohana olduğu anlaşılan adamın sonrasında heykelden kalıcı bir hatıra aldığını belirtti. Michael Rohana 4.5 milyon dolar değerindeki heykelin sol elini tutarak başparmağını koparttı. Koparttığı parçayı da yanına alarak arkadaşının evine gitti.

24 yaşındaki Rohana, geçtiğimiz hafta Philadelphia´da müzede sanat eseri hırsızlığından sorumlu tutuldu. Sonrasında ise kefaletle serbest bırakıldı.

Ortaya çıkan hırsızlık haberlerinin ardından Çin öfkeli açıklamalarda bulundu. Heykellerin yurtdışında sergilenmesini organize eden Shaanxi Kültürel Miras Tanıtma Merkezi´nden bir yetkili, hırsızın ciddi ceza almasını talep etti.

Çin’li yetkililer heykeli onarmak için ABD’ye iki uzman göndereceklerini bildirdi. Franklin Enstitüsünde 30 Eylül’den 4 Mart’a kadar sergilenecek heykel ile birlikte sikkeleri, altın parçalar, at ve silahlar da bulunuyor.

Franklin Enstitüsü yaptığı açıklamada, etkinliğin olduğu gece güvenliğin "standart kapanış prosedürleri"ni takip etmediğini, bu olaydan sonra gerekli önlemlerin alındığını söyledi.

Terracotta heykelleri, Çin isminin kökeninin de geldiği düşünülen Çin’in ilk imparatoru Qin Shi Huang´ın mezarı için inşa edildi.

Her biri gerçek boyutta yapılmış heykellerin MÖ 210’da imparatorun ölümü ile atlar, arabalar, silahlarla birlikte gömüldü. 1974 yılında bazı parçaların çiftçiler tarafından bulunmasına kadar mezar henüz keşfedilmemişti. Heykellerin büyük çoğunluğu imparatorun mezarında sergilenirken, bazıları halen gömülü haldedir. Bazı heykeller ise dünyadaki geçici sergiler için gönderiliyor.

Xi´an müzesi ve heykelleri 1987´de Unesco Dünya Mirası’na seçildi.

 

Aktüel Arkeoloji - www.nytimes.com


Benzer Haberler & Reklamlar