Temnos Antik Kenti

Temnos (Görece Kale) Görece Köyü sınırları içinde ve Menemen'in kuzeydoğusundaki dağlık bölgededir.

Güney Aiolia'da yer alan Temnos'tan Herodotos da bahsetmekte ve kentin Klasik Dönem’de gelişme gösterdiği anlaşılmaktadır.

Kent İ.Ö. 3. yüzyılda Pergamon topraklarına katılarak Roma hâkimiyetine girmiş ve İ.S. 9. yüzyıla kadar iskân edilmeye devam etmiştir.

Temnos Araştırma Projesi, 2006 yılında, Roma III Üniversitesi'nden Giuseppe Ragone tarafından başlatılmıştır.

Temnos’da yapılan Agora’nın üst terasındaki jeofizik taramaları esnasında, bazı eski kazı çukurları ile kazılmış sur duvarları veya büyük teras temelleri olduğu düşünülen kalıntılar tespit edilmiştir. Bu tespit edilen kalıntılar muhtemelen 1934 yılında P. Devambez tarafından yapılan ve yayınlanmamış kazılarından veya bu alandaki daha erken veya daha geç dönemlerde yapılmış arkeolojik çalışmalardan geriye kalan izler olmalıdırlar.

Bu arkeolojik çalışmalara ait çok belirgin olmayan kayıtlardan günümüze ulaşan bilgilere göre, Osman Hamdi Bey’in XIX. yüzyılın sonlarında yaptığı sondaj kazısı ve kesin olarak tanımlanamamış Alman arkeoloğun 1938-1940 yılları arasında yaptığı arkeolojik kazı çalışmaları esnasında açmış oldukları kazı çukurlarıdır.

2. Temnos: Batı Anadolu’da Çandarlı Körfezi’nin doğusunda kent. On İki Aiol kentinden biri olan Temnos, Dumanlıdağ’ın güneydoğu eteklerinde kurul­muştu. MÖ 4. yüzyıla değin Perslere karşı bağımsızlığını koruyabilen iki kent­ten biridir (Diğeri Aigai). MS 17 yılındaki depremden sonra imparator Tiberius’un yardımlarıyla yeniden inşa edildi.


Benzer Haberler & Reklamlar