Sütunlu Konağın sütunlarına ilgi yoğun

Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde bir konağın önünden müzeye taşınan Roma dönemine ait mermer sütunlar yoğun ilgi görüyor.

Şirinyalı Mahallesi'ndeki "Sütunlü Konak" adlı binanın önünden Antalya Müzesi bahçesine taşınan 2 bin yıllık iki mermer sütun, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.


Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, gazetecilere yaptığı açıklamada, sütunların Lara bölgesinden müzeye teknik ekip tarafından taşındığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın sütunlarla ilgili konuyu yakından takip ettiğini belirten Karabayram, eserin, bakanlığın görüşleri doğrultusunda, hiçbir zarar verilmeden müzeye getirildiğini anlattı.



Sütunlar konağın önündeyken de denetimlerin olduğunu anlatan Karabayram, "Müzelerin en büyük özelliği, birçok medeniyeti barındıran birçok kültürden yansımalar var. Bu konu da basında çok işlendi, gündeme geldi. 1990'lı yıllarda yapılan bu tür uygulamalara çok olumlu bakmıyoruz. Ama 2005'ten bu yana da bu tür ünik eserleri müze ve ilgili alanlara taşıyoruz." dedi.

Bazı eserlerin arkeolojik alanlarda, ören yerlerinde olduğuna dikkati çeken Karabayram, "Bu sütunlar anıtsal yapı. Anıtsal, belli kültürü, dili olan bir yapıdır. Müze Müdürlüğümüze getirilmesi daha uygundu. Vatandaş sütunlara iyi bakmış. Sonuçta 2005'te bakanlığımızın yaptığı uygulamalar ortada. 2005'ten bu yana bakanlığımız bu tür uygulamalara izin vermemekte." diye konuştu.



Karabayram, "Basında gündeme geldiğinden sütunlar için çok ziyarete gelen var. Sütunumuzun özel ziyaretçileri var. Basına da teşekkür ediyoruz. 'Reklamın iyisi kötüsü olmaz' deriz bazen, bu reklamın iyi yönleri de oldu." ifadelerini kullandı.

- Olay

Antalyalı emekli sanat tarihi öğretmeni Ertekin Kaya, Roma dönemine ait 2 bin yıllık mermer sütunların 1996'da Mustafa Aydemir tarafından tarihi Kaleiçi bölgesinden alınarak "Sütunlü Konak" adı verilen binanın önüne konulmasına tepki göstererek, sosyal medyada imza kampanyası başlatmıştı. Bunun üzerine sütunlar, Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde Antalya Müze Müdürlüğünün bahçesine taşınmıştı.

 Oktay Özden - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar