Sudan'da Mısırlı altın madencilerinin mumyaları bulundu

Sudan'da Mısırlı altın madencilerinin mumyaları bulundu

Mısır firavunlarının ünlü altın cenaze maskelerinin madenleri bugünkü Sudan ve Somali'nin bulunduğu Nubia topraklarından geliyordu. O madenlerde çalışan 12 altın işçisinin mumyalanmış cesetleri bulundu.

Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council - ERC) tarafından desteklenen Across Borders (Sınır Ötesi) Projesi kapsamında Sudan'ın Sai Adasında süren arkeolojik kazılarda 3.400 yıllık bir mezar alanında, arkeologlar, 12 Mısırlı altın madencisinin mumyaları buldu. Türbede mumyaların yanı sıra altın cenaze maskeleri kalıntıları, altın yüzük, bok böcekleri (scarab) seramik parçaları, kaplar ve küçük taş oyma Ushabti cenaze heykeli de dahil pek çok tarihi eser bulundu.

Mısır -  Sudan sınırına 200 km mesafedeki mezarların Mısır'ın Yeni Krallık dönemine (yaklaşık M.Ö. 1150 - İÖ 1077 arası) tarihlenen mezar ilk kez 2015 yılında keşfedildimişti ancak  arkeolojik kazı çalışmalarına bu yıl başlanmıştı.

Mezarda birçoğu mumyalanmış,bir düzineden fazla insan kalıntısı yer alıyor

Münih'te eğitim ven Ludwig-Maximilians Üniversitesi,  Mısır arkeolojisi ve sanat tarihi uzmanı ve arkeoloji kazı başkanı profesör Julia Budka'nın açıklamasında göre; mezar, Khnummose adında bir Mısırlı için yapılmış. Usta bir altın madencisi olan Khnummose, karısı olduğu düşünülen bir kadınla yan yana gömülmüş.

Antik Mısırlıların Nubia olarak bilinen tarihi bölgede yerleşim alanları ve surlar inşa ettiiğini, Sai adası da dahil olmak üzere pek çok yerde karakolları ve altın madenleri olduğunu belirten Prof. Budka, Live Science'a verdiği demeçte, adadaki işçilerin hayatlarını ve çalışma koşullarını daha iyi anlama umuduyla mumyalanmış kalıntılarla ilgili daha fazla çalışma ve testlerin yapılacağını söyledi.

Mezar alanının diğer odalarında, Sai Adası'nda altın madenleri işleten ve maden çalışanlara ait olduğu düşünülen başka mumyalar da bulundu.

Bulunan mumyalardan alınan DNA numuneleri analiz için Almanya'daki  Max Planck Enstitüsü'nde Archaeogenetics laboratuvarına gönderildi.

Mada Masr'a konuşan Sudan Antik Eserler Bakanlığı Aswan ve Nubia antik eserler genel müdürü Dr. Nasr Salama, "Eski Mısır'ın günümüzde Sudan'ın güneyi ve doğusunun yer aldığı topraklardaki ticari etkisi büyüyktü, Yeni Krallık'ın ticari varlığının çoğu buradan ve Punt ülkesinden (günümüzde Somali civarında) geliyordu. O zaman  günümüzdeki toprak bölünmelerinin aksine, "Mısır ve Sudan Nubia arasında bir ayrım yapılmadı. Eski Mısırlılar; buralarda, altın, gümüş, bakır, demir, kıymetli taşlar ve tuz arar, maden ve taşocağı açarlardı. Değerli mineral ve doğal kaynaklara ulaşmak için de keşif gezilerine yatırım yaparlardı. Kraliyet cenaze maskeleri üretmek için kullanılan altın öncelikle günümüz Sudan sınırı boyunca güney Mısır'daki bölgeden geldi " dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar