Sudan Piramitleri

Sudan Piramitleri

Dünyada en çok piramit bulunan ülkenin Sudan olduğu pek bilinmez. Akla ilk Mısır gelmesi bu ülkedeki piramitlerin daha iri ve popüler olmasındandır. Ama sayısal açıdan ne fazla piramit Sudan'dadır.

Piramitler ülkesi olarak adlandırılan Mısır; Giza, Keops, Sfenks gibi devasa piramitlerin yanında 100 kadar daha küçük çaplı piramide evsahipliği yapmaktadır.  Ama toplam piramit sayısına bakıldığında listenin birinci sırasında yer almaz.

Sayıdan açıdan asıl piramitler ülkesi Sudan'dır. Sudan'da 255 civarında piramidin varlığı saptanmıştır, listeye alınmayan küçük çaplı piramitler de vardır.

Çöller ortasında kaderine terk edilmiş Sudan piramitleri, Giza ve Keops gibi devasa hacimde olmadıkları için de  Mısır piramitleri kadar ilgi çekmemektedir.

Nubiya Piramitleri olarak da bilinen Sudan’daki piramitler, Başkent Hartum’un 200 km kadar kuzey doğusunda bulunan Meroe bölgesinde yer alıyor ve askerler tarafından korunuyor.

M.Ö. 720-300 yılları arasında inşa edilen piramitlerin uzunluğu, 6 ile 30 metre arasında değişirken, giriş kısımları genelde güneşin doğuşunu karşılamaları için doğuya bakacak şekilde inşa edilmiş.

Sudan piramitleri UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunmasına rağmen;ülkede devam eden iç çatışmalar, piramitler için sağlanacak dış yardımların ve yatırımların engellenmesine neden oluyor ve bölgedeki turizmin de gelişmesini engelliyor.

UNESCO’ya göre, piramitlerin dekorasyonunda kullanılan Mısır, Yunan ve Roma kültürüne ait ögeler, piramitleri paha biçilemez eserlere dönüştürüyor. Ancak, 19. yüzyılda, bazı arkeologlar piramitlerin altın uçlarını sökmüş ve bazı taş bloklarının da sayısını azaltmışlar.

Katar, Sudan’ın bu tarihi eserlerinin yenilenmesi için 135 milyon dolar para desteği sağladı, fakat Sudan’ın yıllık turist sayısı 15.000 civarında olduğu için halen rağbet görmüyor.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar