Sökülen ağacın altından 12 bin yıllık aletler çıktı

Sökülen ağacın altından 12 bin yıllık aletler çıktı

Kuzey İsviçre'de fırtına sonucu kökünden sökülen ağacın altında taş devri aletleri bulundu.

İsviçre'nin Schaffhausen ormanında emsali görülmemiş şiddette bir fırtına yaşandı. Rüzgarın gücü bir ağacı kökünden sökerek devirdi.

Ancak fırtına İsviçre arkeolojisi için hayli faydalı bir gelişmeye imza attı. Çünkü fırtınanın kökünden sökerek devirdiği ağacın altından Paleolitik çağdan kalma çakmaktaşı sıyırıcılar ve ok uçları çıktı.

Swissinfo.ch sitesinin 06 Şubat 2018 tarihli haberine göre; bir ay önce meydana gelen fırtınadan sonra bölgede joging yapan bir koşucu ağacın kökleri arasında tarih öncesi kalıntıları fark ederek, Kanton Arkeoloji Servisine (Cantonal Archaeological Service) haber verdi.

Olay yerine intikal eden arkeologlar, aralarında sıyırcı ve kesici olarak yontularak işlenmiş taş aletler ve ok uçları bulunan nesneleri toplayarak incelemeye aldılar.

Kantonal Arkeoloji Servisinden yapılan açıklamada;  "Yaklamış 12.000 yıl önce, avcı toplayıcılardan küçük gruplar bugün yoğun ormanlık olan bu alanda yaşamış görünüyor.  Almanya ve İsviçre hudutlarında yer alan Randen sıradağları eteklerindeki Schaffhausen platosunun ormanlık alanında o yıllarda sadece huş ağacı ve çam ağaçları yer alıyordu. Tabi bir de alet yontmak için kullanılan çakmaktaşları. Burada yaşayanlar; muhtemelen avcı-toplayıcılardı ve geyik ya da benzeri av hayvanları avlıyorlardı" ifadesine yer verdi.

arkeolojikhaber.com

 


Benzer Haberler & Reklamlar