Selanik metrosunda afrodit heykeli ve mozaik bulundu

Selanik metrosunda afrodit heykeli ve mozaik bulundu

Selanik Metrosundaki arkoloji kazılarında bulunan arkeolojik buluntulara M.S. 4. yüzyıldan kalma başsız Afrodit heykeli ve mozaikler de eklendi.

Yunanistan'ın Selanik şehrindeki metronun Aya Sofya (Hagia Sophia) istasyonunun güney girişinde birkaç hafta önce keşfedilen bir çeşme kompleksi sonrası arkeolojik kazılar başlatılmıştı. Yapılan kazılarda son olarak bir Afrodit heykeli gövdesi bulundu. 

Adını Antik Attika bölgesinden alan Attiko Metro SA Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Yiannis Mylopoulos, resmini Facebook hesabından paylaştığı kafasız heykelin Selanik'teki arkeoloji kazıları sırasında ortaya çıkarılan 300.000 eser arasına giren en son bulgu olduğunu belirtti.

Greek Reporter sitesinden Philip Chrysopoulos'un Voria.gr web sitesine dayandırak verdiği habere göre; Selanik Metrosunun Aya Sofya (Hagia Sophia) istasyonunun güney girişinde geçtiğimiz hafta da estetik açıdan önemli değer taşıyan 4. yüzyıla ait iyi korunmuş mozaik zeminler de keşfedilmişti.   Arkeologlar, renkli mozaiğin MS 4. yüzyıla ait büyük bir kamu binası veya şehir villalarına ait olduğuna inanıyorlar. Batı Limanı galerisinin tabanını süsleyen tipik geometrik desenlerden oluşan mozaikler gayet iyi korunmuş durumda.

Mozaiğin bulunduğu zeminden, üzerinde oturan kadın fiğürü bulunan bir de madalyon bulundu. Madalyondaki kadının yüzü kaybolmuş durumda ama aynı zamanda küçük bir çocuğun yüzü görülebilir vaziyette.
  Arkeoloji çalışmaları süren alandan mozaik zeminlerin dışında kompleks içerisinde yer alan banyonun bir kısmı ile banyoya su dolduran bir tank parçası ve duvar kalıntıları bulundu. Alandaki cam parçalarının da muhtemelen banyolarda kullanılan aromatik yağ şişelerine ait olduğu tahmin ediliyor.

Kompleksin 4. yüzyılda inşa edildiği ve 5. yüzyıla kadar kullanıldığı tahmin ediliyor.426/5000
 

Attiko Metro SA Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Yiannis Mylopoulos, arkeolojik bulguların metro projenin zaman çizelgesini değiştirmediğini belirterek. "Bulgular, Kültür Bakanlığının oluşturacağı özel komite tarafından değerlendirilecek ve daha iyi sergilemeleri için en uygun yol bulunacaktır" dedi.

arkeolojikhaber.com
 


Benzer Haberler & Reklamlar