Satranç taşına gizlenmiş tarihi paralar bulundu

Satranç taşına gizlenmiş tarihi paralar bulundu

Moskova şehir merkezinde inşaat çalışmaları sırasında bulunan bir satranç taşının içinden 16. yüzyılda basılmış tarihi paralar çıktı.

İnşaat kazısı sırasında bir depoda bulunan fildişinden yapılmış satranç takımının fil taşı açıldığında içinde10 gümüş sikke çıktı.

sputniknews sitesinin haberine göre; Moskova Belediyesi şehir merkezindeki inşaat çalışmaları sırasında bulunan satranç takımına ait diğer taşların henüz bulunamadığını açıkladı.

Moskova Kültür Mirası Departmanı başkanı Alexey Yemelyanov,  bulunan paraların 16 yüzyılın ortalarına tarihlendiğini açıkladı ve "Paralardan bir tanesi Moskova'nın yaklaşık 174 kilometre kuzeybatısındaki Tver şehrinde, diğer dokuzu ise Moskova'da darp edilmiş. Henüz başka hiçbir satranç parçası bulunamadı. Toplam beş kopeck (kopek) bulundu. Eğer her satranç taşı aynında aynı şekilde para doldurulmuşsa saklanan madeni paraların toplamı 160 kopek eder, diğer taşların bulunmasını da umuyoruz ama şimdilik elimizde tek taş var" dedi. 

Alexey Yemelyanov; taşın bulunduğu Petrovsky Bulvarı çevresinde, yapılan arkeoloji kazılarında 18. ve 19. yüzyıl paraları içeren bir kese daha ve 19. yüzyıldan kalma bazı eşyaların da bulunduğunu söyledi.

Satranç parçası ve madeni paralar temizlenerek, koruyucu bileşiklerle kaplandı ve müzede sergilenmeye hazır ama şehir yetkilileri henüz eserleri hangi müzede sunacaklarına karar veremedi..

 

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar