Şanlıurfa'da tarihi mozaikler gün yüzüne çıkarılıyor

Şanlıurfa'da tarihi mozaikler gün yüzüne çıkarılıyor

Şanlıurfa'da yapılan kazı çalışmalarında, yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen 5 taban mozaiği bulundu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Urfa Kalesi çevresinde 10 ay önce yürütülen çalışmalarda, bazı kaya mezarlarına rastlandı. Bunun üzerine arkeologlarca bölgede yapılan kazı çalışmalarında, 80'e yakın kaya mezarı bulundu.

Kaya mezarlarında araştırmalarını sürdüren arkeologlar, 5 mezarda taban mozaiklerinin yer aldığını tespit etti. Arkeologlar, yaptıkları çalışmalarla, yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen mozaikleri gün yüzüne çıkardı.

Süryanice yazıtlar ve ince işlemelerin yer aldığı mozaik ile kaya mezarlarının, milattan önce 132 ve milattan sonra 639 yılları arasında Şanlıurfa'da hüküm süren Edessa Krallığı dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.

"Bu mirası dünyaya sunacağız"
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa'nın kültürleri barındırarak bugüne kadar geldiğini belirtti.

Urfa Kalesi çevresindeki çalışmalarda tarihi eserlerin ortaya çıktığını ifade eden Çiftçi, şunları kaydetti:

"Çalışmalarımız özellikle milattan sonra 2. ve 3. yüzyıldaki yaşam mağaralarına ulaşmış durumda. Burada ortaya çıkan taban mozaiklerine baktığımız zaman defnedilen kişilerin resimlerinin işlenmiş olduğunu görüyoruz. Proje çalışmalarımızın bitimiyle bu alanlarımızı turizme kazandıracağız. Yerli ve yabancı turistler bu alanlarda gezecek. 2 bin yıl öncesine uzanan tarihsel alandaki bu kültürü bilimsel olarak öğrenmiş olacaklar. Şanlıurfa çok zengin bir tarihe sahip. Biz de bu mirası dünyaya sunacağız."

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar