Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde fare görüldü

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi'nin sıradışı bir ziyaretçisi görüntülendi.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi'nde kafelerin bulunduğu alanda dolaşan fare görenlerde şaşkınlık yarattı. 

Yerel haber sitesi Urfanatik.com sitesinin 12 Haziran 2017 tarihi haberinde paylaştığı fotoğraflı habere; Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesinin kafetarya kısmının olduğu bölümde fare görüntülendi.

ŞANLIURFA ARKEOLOJİ MÜZESİ

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Arkeopark ve Edessa Mozaik Müzesinden oluşan Haleplibahçe Müze Kompleksi, 34 bin metrekarelik kapalı alanıyla Türkiye’nin en büyük müzesi olma özelliğini taşıyor

Bereketli Hilal olarak kabul edilen bölgede, uygarlığın doğduğu toprakların en önemli merkezi olan Göbekli Tepe’ye ve diğer Neolitik alanlarla birlikte yüzlerce höyük ve antik kente ev sahipliği yapan Şanlıurfa’nın en çok ihtiyaç duyduğu yeni bir müzeydi. Dünyanın en eski heykeli “Urfa Adamı”, son dönemlerin en görkemli mozaiklerini oluşturan Haleplibahçe ve Edessa Krallığı mozaiklerine de sahip olan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Haleplibahçe Müze Kompleksi 24 Mayıs 2015 tarihinde ziyarete açıldı.

Göbekli Tepe, Nevalı Çori, Akarçay Tepe, Hassek Höyük, Gre Virike, Lidar Höyük gibi höyüklerin her biri uygarlık tarihinin mihenk taşlarını oluşturuyor. Şanlıurfa’da özellikle 1960’lı yıllardan beri yapılan Baraj Kurtarma Kazıları ile çok önemli arkeolojik eserler keşfedildi. Çağdaş müzecilik anlayışı ile kurulan yeni Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde bu höyüklerin her biri, gerek kazı hikayesi gerekse eserleri ile, bölgede uzun yıllar çalışmış ve bu kazılarda görev almış deneyimli bilim insanlarının desteği ve katkısı ile özel tasarlanan bir mekân içerisinde sergileniyor.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi; sergileme alanı, yeme - içme mekânları ve ticarî mekânlar, depo alanları, servis alanı ve fuaye olmak üzere toplam üç katlı olarak tasarlanmış. Müzede ayrıca toplantı salonu, çocuk oyun alanı, kütüphane, ticari birimler, araştırma ve uzman odaları ile laboratuvar alanı da yer alıyor. MÖ 9500’lü yıllara tarihlenen ve “dünyanın gerçek boyutta yontulmuş ilk insan heykeli” olarak bilinen 180 santimetre boyundaki Urfa Adamı heykeli, Şanlıurfa Müzesinde özel olarak ayrılan bir bölümde sergileniyor. Şanlıurfa Müzesi hem bölge tarihi hem de çağdaş müzecilik anlayışı açısından büyük önem taşıyor. Burası, bölgedeki arkeolojik alanları ziyaret etmeden önce mutlaka uğranması gereken ilk durak. 1950’li yıllarda kaçak kazılar ile yağmalanan Edessa Krallığı’na ait mozaiklerin en önemlilerinden biri olan Orpheus Mozaiği, yine Aktüel Arkeoloji Dergisinin başlattığı kampanya ve Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleri ile ABD’den geri istenmiş ve mozaik 2012 yılında ülkemize iade edilmişti.


Benzer Haberler & Reklamlar