Samsun Arkeoloji müzesi için korozyon uyarısı

Samsun Arkeoloji müzesi için korozyon uyarısı

Samsun Yerel Tarih Grubu Başkanı Kırbıyık, yeni müze inşaatı bitene kadar ziyarete kapatılan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ndeki 10 bin tarihi eserin korozyon tehditi altında olduğunu söyledi.

10 bin tarihi eserin bulunduğu Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, yeni müze yapılıncaya kadar ziyarete kapatılmıştı. Müzenin depolarında ise paha biçilemeyen Amisos Hazineleri ve eşsiz tarihi eserler bulunuyor. Söz konusu tarihi eserlerin korozyona uğrama tehditi altında olduğu öne sürüldü. 

Depoda bulunan tarihi eserlerin büyük bir hassaiyetle korunması gerektiğini söyleyen Samsun Yerel Tarih Grubu Başkanı Emin Kırbıyık, deponun ısısının çok iyi ayarlanması gerektiğini ifade etti.

Müze için büyük mücadele verdiklerini de aktaran Kırbıyık, "Arkeoloji Müzesi bizim için olmazsa olmazlardan bir tanesi.Samsun bu konuda en şanslı illerden bir tanesi. Anfora, Mozaik ve Sikke bakımından zengin bir il Samsun. Bu üçünü bir arada bulmak genellikle çok zor. Samsun'da yaklaşık 10 bin civarında kayıtlı eser var. Eski müzede 700 civarında sergilenebiliyordu. Müze denize sıfır olduğundan içierisindeki tarihi eserlerde korozyona uğruyordu. Yaptığımız muhalefet sayesinde yeni yerine geçiyor. Tarihi eserleri korumaya  daha çok fazla ehemmiyet verilmesi lazım. Çünkü bir daha elde edilemeyecek eserler var" dedi.

Barış Gök - www.hedefhalk.com


Benzer Haberler & Reklamlar