Rus NTV'si: Rus subayının pırlantalı kılıcı nerede?

Rus NTV'si: Rus subayının pırlantalı kılıcı nerede?

Ardahan'da bir inşaat hafriyatından bulunan ve Çarlık Rusyası'nın ünlü generallerinden Geyman’a ait olduğu sanılan tabut, ilginç bir tartışma daha başlattı. Tabuttan çıkması gereken altın ve pırlanta kaplama kılıç nerede?

Ardahan’ın Karagöl Mahallesi’ndeki bir inşaat hafriyatından çıkan ve Rus İmparatorluğu’nun ünlü generallerinden Vasili Aleksandroviç Geyman’a ait olduğu sanılan tabutla ilgili, "kayıp kılıç" tartışması ortaya atıldı.

Rus tarihçileri, tabutta olması gereken altın ve pırlanta kaplamalı kılıcın nerede olduğunu sordu.

PIRLANTA KILICI RUS ÇARI VERDİ

Ardahan kalesinin alınmasında gösterdiği cesaretten ötürü Rus Çarı tarafından çok sayıda madalya ve bir altın ve pırlanta kaplamalı kılıç ile ödüllendirilmişti. İşte ölümünden 139 yıl sonra Ardahan’da bulunan tabutun içinde o kılıç çıkmayınca yeni bir tartışmanın fitili de ateşlenmiş oldu.

Rus NTV televizyonu, generale ait o altın ve pırlanta kaplamalı kılıcın tabutun içinden neden çıkmadığını sordu. Televizyon Rus tarihçilerinin şu yorumunu ekranlarına taşıdı: “Mesele şu ki, general kılıcıyla (askeri geleneklere göre) toprağa verilmeliydi. Bu silah ödülü ölümünden kısa bir zaman önce kendisine sunulmuştu. Her zaman kılıcıyla gezerdi, fakat mezarı ortaya çıktığında değerli bir eşyası tabutun içinde yoktu.”

Eğer ceset gerçekten tümgeneral Vasili Aleksandroviç Geyman'a ait ise pırlantalı kılıcı mezarına konuldu mu, konulmadı mı? Temayüllere göre kılıç mezarda ise, Tümgeneral Vasili Aleksandroviç Geyman’ın paha biçilmez kılıcını birileri mi aldı?

TABUT DAHA ÖNCE AÇILMIŞ OLAMAZ!

Her ne kadar temayüllere göre Rus NTV'sine yorum yapan tarihçiler kılıcın gömülmüş olduğunu iddia etse de, tabutun bulunduğunda kararmamış olmaması ve ancak hava ile temasından sonra kararmaya başlaması yüzünden, daha önce açılmış olma ihtimali yok.

27 Nisan’da bulunan tabut başta tümgeneral Geyman’ın ailesi olmak üzere Rus tarihçilerini heyecanlandırdı. Çünkü Rusya İmparatorluğu’nun “Kafkasya Fatihi” lakaplı Geyman’ın mezarının nerede olduğu şimdiye kadar bilinmiyordu.

Konuyu gündeme getiren Rus televizyonu, Tümgeneral Geyman’ın 1878 yılında tifüs hastalığından dolayı hayatını kaybettiğini ve askeri törenle toprağa verildiğine işaret ederek, “Ama kimse nerede toprağa verildiğini bilmiyordu” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar