Portakal Hafız Konağı'nda restorasyon sürüyor

Portakal Hafız Konağı'nda restorasyon sürüyor

2014 yılında çıkan yangında hasar görmesinin ardından restorasyon çalışmaları başlatılan tarihi Portakal Hafız Konağı, yeni görünümüne kavuşuyor.

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, 2014 yılında çıkan yangında hasar görmesinin ardından restorasyon çalışmaları başlatılan tarihi Portakal Hafız Konağı, yeni görünümüne kavuşuyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, tarihi geçmişi 1860'lı yılların öncesine dayanan ve Mutasarrıf Hasan Paşa tarafından yaptırılan Portakal Hafız Konağı için çok anlamlı bir proje yürütüldüğü belirtildi.

Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ziyaret ettiği Portakal Hafız Konağı'nın yeni yüzüne kavuştuğu vurgulanan açıklamada, İzmit Çukurbağ Mahallesi'nde yer alan kentin tarihi miraslarından İzmit Portakal Hafız Konağı'nın rekonstrüksiyonunun devam ettiği bildirildi.

Beyaz dış cephesiyle dikkat çeken konağın Sırrı Paşa Konağı'ndan sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin kente kazandırdığı en önemli eserlerden biri olacağı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"19. yüzyıl Türk konut mimarisinin birçok özelliğini taşıyan yapıda, ahşap karkas üzeri bağdadi yapım tekniği görülüyor. Zemin ve iki normal kattan oluşan tarihi yapının zemin kat kuzey cephesinde moloz taş duvar dikkat çekiyor. İç sofalı bir plan düzenlemesine sahip olan konak, ortada sofa, sofanın etrafında da odalardan oluşuyor. Proje kapsamında gerek malzeme gerekse yapım tekniğiyle aslına uygun olarak yeniden inşa edilen konak, eski görkemli görünüşüne kavuşacak. Üç katlı bir yapı olan konak, taban alanı yaklaşık 360 metrekare olurken, konak toplam bin 61 metrekare olarak hizmet verecek. Yapının yenilenmesinin ardından sosyal amaçlı kullanılması planlanıyor."

Konağın tarihine ilişkin bilgilerin de yer aldığı açıklamada, "Mutasarrıf Hasan Paşa tarafından yaptırılan konak, 1860 öncesine tarihlenmektedir. Hafız Rüştü Efendi (Portakal Hafız), Hasan Paşa'nın damadıdır. Hasan Paşa ölünce erkek evladı olmadığı için Portakal Hafız yerleşmiş ve konak bu isimle anılmıştır. Portakal Hafız, 1908 yılında Meclisi Mebusan'da 1. devre milletvekili olarak görev almıştır. Konakta 1924'te Fransız gazeteci Claude Farrere, Atatürk'ün İzmit basın toplantısına katılmak üzere gelmiş ve konağı ziyaret etmişlerdir. "ifadesi kullanıldı.
 


Benzer Haberler & Reklamlar