Pierre Loti Kahvesi

Pierre Loti Kahvesi

14.Ocak.1850 / 10.Haziran.1923 - Yakın dönemin Fransız edebiyatın önemli yazarlarından biri olan Pierre Loti istanbul yakın tarihinde de yer alan bir yazardır.

1850 yılında Fransa'nın Rochefort kentinde Protestan bir ailenin en küçüğü olarak doğdu.

17 yaşında Fransız Deniz Kuvvetleri'ne girdi. Denizcilik eğitimini tamamladıktan sonra 1881'de yüzbaşı oldu ve ilerleyen yıllarda da terfi ederek albaylığa kadar yükseldi.

Ortadoğu ve Uzakdoğu'da bulundu. Bir deniz subayı olarak romanlarında konu ettiği yabancı kültürünü pek çok yer gezerek tanıma fırsatını buldu.

Bu yolculuklarında edindiği deneyimlerini ve gözlemlerini daha sonra kitaplarına yansıttı. 1879'da ilk romanı olan ve o dönemin Osmanlı Türkiye'sinden kesitler veren Aziyade 'nin yayınlanmasının ardından 1886'da İzlanda Balıkçısı'nı yayınladı.

Loti, kendini edebiyat çevresine kabul ettirmiş bir yazar oldu. Birçok kez İstanbul'da bulunmuş olan Pierre Loti, İstanbul'a ilk kez 1876 yılında bir Fransız gemisiyle, görevli subay olarak geldi.

Loti, Osmanlı yaşam biçiminden etkilendi ve pek çok eserinde bu etkiyi gösterdi.

Aziyade adlı romanına adını veren kadınla burda tanıştı.

İstanbul'da bulunduğu zamanlarda Eyüp'te yaşadı.

İstanbul'a hayran olan Pierre Loti, kendisini her zaman Türk dostu olarak nitelendirdi.

Loti 10 Haziran 1923’te Handaye’de öldü. Oleron adasına ecdadının mezarlarının yanına gömüldü.


Ulaşım: Pierre Loti tepesi, Eyüp ilçemizde bulunmaktadır. Dolayısıyla Eyüp’e giden otobüslere binilebilir. Ayrıca Metrobüs ile Ayvansaray durağında inilip Eyüp’e doğru yürünülebilir ya da Edirnekapı veya Topkapı’dan Gaziosmanpaşa Pazar içi minibüsleriyle ulaşım sağlanabilir. Burada 2TL karşılığında teleferikle tepeye çıkma imkânı sunulmaktadır.

Adres: Gümüşsuyu Caddesi Balmumcu Sokak No: 5 Eyüp/ İstanbul

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar