Özel sektör de arkeoloji kazısı yapabilecek

Özel sektör de arkeoloji kazısı yapabilecek

Arkeolojide Kaz-işlet modeli gündemde. Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel sektörün arkeolojik kazı izni yapabileceği ama eser kaçakçılığına göz yumulmayacağı arkeolojik kazı modeli arıyor.

Arkeoloji kazılarına yaklaşık 50 milyon lira ödenek aktaran Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kaz-işlet modeli ile bilimsel çalışmalara farklı açılım planlıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, özel sektöre arkeolojik kazı izni verilecek model üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Kaz-işlet modelinde kontrolünün yüzde 100 sağlanacağını öne süren Bakan Kurtulmuş; “Allah korusun bir parçanın bile bir şekilde imha olmayacağı, telef olmayacağı bir yapıyı kurarsak… Bizim diyelim 30 senede yaptığımızı özel sektör üç, dört yılda yapabilir.” diyor.

Milliyet’ten Serpil Çevikcan’a konuşan Kurtulmuş kültürel milli bağımsızlık hedeflediklerini belirterek bu anlayışı şöyle tarif etti: “Dünyadan kopuk, içerisine kapanmış bir kültür anlayışı değil. Troya’dan Osmanlı’ya 24 büyük medeniyet Anadolu topraklarından geçmiş. Milli derken bu topraklarda üretilen değerlerin tamamına sahip olmayı kastediyoruz.”

Bakan,  en ufak bir eser kaçakçılığına göz  yumulmayacak bir arkeolojik kazı modeli üzerinde durduklarını anlatırken şöyle devam etti: “İlgiyi artırmak bakımından belki bazı yerler burayı alın, yapın, ortaya çıkarın, işletin şeklinde bir model. Kontrolünün yüzde 100 sağlandığı bir ortamda özel sektörün kullanımına açılabilir. Bizim diyelim 30 senede yaptığımızı özel sektör üç, dört yılda yapabilir. Allah korusun bir parçanın bile bir şekilde imha olmayacağı, telef olmayacağı bir yapıyı kurarsak bize bu alanda büyük mesafe kazandıracak.”

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar