Oluzhöyük’te 1600 yıllık ateş tapınağı bulundu

Oluzhöyük’te 1600 yıllık ateş tapınağı bulundu

Zerdüşt Dininin 1.600 yıl önce Amasya'da etkili olduğu kanıtlandı.

 

Amasya'nın Oluzhöyük bölgesinde 2006 yılında Prof. Dr. Şevket Dönmez’in başkanlığında başlatılan kazı çalışmalarında bu yıl Kutsal Ateş Çukuru Tapınağı gün yüzüne çıkarıldı. Bin 600 yıllık tapınağın M.Ö. 425-400 yıllarında yapıldığı ve Zerdüşt Dini'ne ait olduğu belirtildi.

İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez Başkanlığında 2006 yılında başlanılan Oluzhöyük Sistematik Arkeolojik kazıları 2016 sezonu ile birlikte 10 yılı tamamladı. Kazı çalışmalarına İstanbul Üniversitesi'nin yanı sıra Erzincan, Mimar Sinan, Mustafa Kemal ve Osmangazi üniversitelerinden akademisyen ve öğrenciler de katıldı. Bu yılki kazı çalışmalarının 25 Ağustos Perşembe günü tamamlanacağı belirtildi.

Amasya Valisi Salih Işık, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, Oluzhöyük'te devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Bu yıl 40 gün sürecek çalışmalar kapsamında 3 yıldır ortaya çıkarılmaya çalışılan Kutsal Ateş Çukuru Tapınağı'nın da gün yüzüne çıkarıldığı belirtildi. Bin 600 yıllık tapınağın M.Ö. 425-400 yıllarında yapıldığı ve Zerdüşt Dini'ne ait olduğu belirtildi. Vali Salih Işık’ın kazı alanında inceleme yaptığı sırada bir sikke bulundu. Vali Işık bulunan sikke ile basın mensuplarına poz verdi.

İncelemesi sonrasında açıklama yapan Amasya Valisi Salih Işık, "Oluzhöyük 2006 yılında başlayıp, 10 yıldır devam eden antik bir kentimiz kazı Başkanımız Prof. Dr. Şevket Dönmez hocamıza çok teşekkür ediyorum. 10 yıllık bir çalışma süresinde kıt imkanlarla 10 uygarlığın şu anda izi bulunmuş durumda. Ve bundan sonra bu çalışmalar devam edecek" dedi.

Oluzhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez ise, "M.Ö. 4000 yıllarında M.S. 1000 yıllarına kadar 5000 yıllık bir süreci burada saptamış bulunuyoruz. Amasya’da pek çok uygarlıktan bahsediliyordu. Persler, Hititler ve Frigler gelmiş ama hep mişli geçmiş zamanda Oluzhöyük bu mişli geçmiş zamanı artık dili geçmiş zamana çevirdi. Bu seneki çalışmalarımızın en önemli sonucu bir ateş tapınağını artık tümüyle ortaya çıkardık. 2014 yılından beri ateş çukurunun varlığını biliyorduk. Ve onun da bir tapınağa ait olduğunu tahmin ediyorduk. Bu anlamda 3 yıldır titiz bir şekilde bu tapınağı açtık. Ve artık bunu görülebilir. Restore edilebilir bir aşamaya getirdik" diye konuştu.

Sinan Harmancı - DHA


Benzer Haberler & Reklamlar