Öğrenciler, 700 yıllık caminin rölövesini çıkardı

SAKARYA: Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencileri, Erenler ilçesinde bulunan 700 yıllık ahşap camide röleve çalışması yaptı.

 

Tarihi yapıların ve mimari örneklerin belgelenmesi amacıyla yapıların mevcut planlarını çizim haline getiren 50 öğrenci Büyükesence Mahallesi'nde 1330 yılında Orhan Gazi zamanında yapıldığı tahmin edilen camide incelemeler yaptı.

Öğrenciler bir günlük çalışma sürelerinde ahşap camiyi sanat tarihi açısından değerlendirdi. Öğrenciler, restorasyon projeleri hazırlanabilmesi için caminin iç ve dış mimarisine, özgün dekorasyonu ve taşıyıcı sistemi ile yapı malzemelerinin mevcut durumunu çizdi.

SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Tülin Çoruhlu, öğrenciler ile teknik resim dersi ve rölöve dersi kapsamında kentin en eski Osmanlı dönemine ait yapılarından bir tanesine geldiklerini söyledi.

Öğrencileri bu yapıyla karşılaştırmak istediklerini ifade eden Çoruhlu, şunları kaydetti: "Yapının Rölövesini almak istiyoruz. Yapının şu an mevcut olduğu durumunu belgeleyip kağıt üzerinde belgeleyip yapıyla ilgili geleceğe dönük ne tür planlar yapacağımızı kararlaştırmak istiyoruz. Osmanlı'nın ilk yerleşim alanlarından Beylik döneminin başlangıç yerleşim alanlarından birinde bulunuyoruz. Amacımız rölövesini yaptırıp belki birileriyle birlikte harekete geçip tıpkı Kaynarca da bulunan Şeyh Müslihiddin Camisi'nde olduğu gibi bu camiyi de kazanmak istiyoruz. Öğrencilerimizi de bu tarihi olaya şahit etmek istedik onun için buradayız."

AA Mehmet Karakaş


Benzer Haberler & Reklamlar