Novosibirsk arkeoloji kazılarında yine şaşırtıcı bulgular çıktı

Novosibirsk arkeoloji kazılarında yine şaşırtıcı bulgular çıktı

Novosibirsk'de Ob Nehri yakınlarında bulunan heykelciğin üst kısmında tüy şeklinde bir beyazlık var. Bu beyazlık saç süsü veya hale olarak yorumlanıyor., Alanda bulunan bir diğer heykelciğin yapımında ise belirlenemeyen organik bir madde bulunması dikkat ekiyor.

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında bulunan 4 bin yıllık olduğu tahmin edilen ve hâlâ ses çıkartabilen ayı başı şeklindeki oyuncak çıngırakla dikkatleri üzerinde çeken Sibirya'nın antik kazı alanı bu sene de farklı ve bu kez daha gizemli bir arkeolojik keşif gerçekleştirdi.

Rusya'da Sibirya Federal Bölgesi'nin başkenti olan Novosibirsk, Moskova ve Sankt-Peterburg'dan sonra 1.425.600 kişilik nüfusuyla Rusya'nın en kalabalık üçüncü kenti.

Arkeologlar, Novosibirsk kentindeki Ob Nehri yakınlarında Tunç Çağı yerleşim alanında kazıları sürdürüyorlar.

Arkeolojik kazı alanında bu yıl 5.000 yıllık olduğu düşünülen bir heykelcik buldu.

Heykelciğin üst kısmında bir beyazlık dikkat çekiyor. Arkeologlar, tüy şeklinde bu beyazlığı saç süsü veya hale olabileceğini tahmin ediyorlar. Ancak tüy şeklindeki saç süsüne antik Sibirya’da daha önce hiç rastlanılmamıştı. Yeni bulgu bu yüzden özel önem taşıyor.

Ancak heykelciği daha ilginç kılan imal edildiği materyaller.

Arkeoloji kazısının lideri Dr. Natalia Basova,“Kemikten yapılmış bir kuş heykelciği bulduk. Bu heykelciğin kıyafetlerin üzerine dikildiğini veya kolye tarzı bir süs eşyası olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda mamut dişi, kum taşı, huş ağacı ve bilinmeyen başka bir organik materyalden yapılmış insan benzeri bir heykelcik bulduk. Kuş heykelciği gibi, insan benzeri heykelciğin de üstünde küçük delikler olması sebebiyle yine kıyafetlere dikilmek için kullanıldığını düşünüyoruz” dedi.

Arkeolog Vyaçeslav Molodin,arkeoloji kazılarında bulunan bütün eşyaların 'kesinlikle benzersiz' olduğunu söyledi.

Heykelcikler dışında ortaçağa ait mezar alanı bulan arkeologlar, alanın yapısı sebebiyle mezarlığın Bronz Çağ’daki Krotovo kültürüne ait olduğunu düşünüyor.

Kazı çalışması devam ederken, çıkarılan heykelcik ve diğer eşyalar arkeologlar tarafından inceleme altına alındı.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar