Norveç'i kuran Efsanevi Viking Kralının kilisesi bulundu

Norveç'i kuran Efsanevi Viking Kralının kilisesi bulundu

İlk Norveç kralı olan ve ülkenin koruyucu azizi kabul edilen Viking kralı Olaf Haraldsson'a ait ahşap kilisenin temel kalıntıları ve sunağı bulundu.

Norveç'te yapılan arkeolojik keşif ülkede büyük heyecan uyandırdı.

Arkeologlar, Norveç'in kurucusu kabul edilen ve Kilise tarafından aziz ilan edilen adı efsanelere yansımış, Hıristiyan Viking kralı Olaf Haraldson'a adanmış bir tapınak kalıntısı buldular. Altarı ayakta olan ve temelleri keşfedilen tapınak kalıntısının Aziz Olaf'ın mezarının bulunduğu kilise olduğu tahmin ediliyor. 

Norveç Kültür Mirası Araştırmaları Enstitüsü (NIKU) 11 Kasım'da yaptığı açıklamada; 1031'de Kral Olaf Haraldsson'un cenazesinin aziz ilan edildikten hemen sonra defnedildiği ahşap kilisenin temellerini keşfettiklerini ifade etti.

Norveç Kültürel Miras Araştırmaları Enstitüsü arkeologları resmi yazışma metinlerinde de adı geçen Kral Olaf zamanında yapıldığı düşünülen ahşap Aziz Clement kilisesinin taş temellerine ulaştı.

Binanın doğu ucunda, Kral Olaf’ın tabutunun bulunduğu tahmin edilen sunakta küçük dikdörtgen taş yapılı bir platform da keşifler arasında yer aldı..

 

Norveç’teki Trondheim kenti yakınlarında gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, Viking kralı Olaf 2. Haraldsson’ın aziz ilan edildikten sonra gömüldüğü ahşap kilise kalıntılarının keşfi, ülkede büyük heyecan uyandırırken, kuruluş efsanelerin de doğruluk payının da bulunduğunu gösterdi.

Arkeolojik Kazıların başkanı Anna Petersen, “Norveç tarihinde dini inançlar ve tarihi kültürler bakımından Trondheim, öneml, bir yerleşim merkezi. Norveç ulusal kimliği Aziz Olaf’ın kutsal inançları üzerine kuruldu. Norveç tarihi burada başladı.” dedi.

KRAL II. OLAF KİMDİR?

Olaf Haraldsson (Aziz Olaf olarak da bilinir / d. y. 995 - ö. 29 Temmuz 1030, Stiklestad, Norveç; yortu günü 29 Temmuz), akrabası I. Olav'ın ölümünden sonra dağılan krallığı yeniden kurup, bütün Norveç'e egemenliğini kabul ettiren ilk Norveç kralı ve ülkenin koruyucu azizi. Norveç'teki Dan egemenliğine 12 yıl süreyle ara vermiş ve Hıristiyanlığın hızla yayılmasını sağlamıştır. 1024'te ilan ettiği dinsel içerikli yasa, Norveç'in ilk ulusal yasası olarak kabul edilir.   Norveç kralı I. Harald'ın soyundan gelen Harald Grenske'nin oğluydu. Pagan olarak yetiştirildi ve Baltık bölgesinde Viking savaşçısı oldu. 1009-11 arasında İngilizlere karaşı savaştıysa da, 1013'te Danlara karşı savaşta İngiltere kralı Tedariksiz Ethelred'e destek oldu. Danimarka kralı I. Svend'in İngiltere'de üstünlüğü sağlaması üzerine İspanya'ya ve Fransa'ya gitti. Fransa'dayken Hıristiyan oldu (1013).   1015'te Norveç'e dönen Olav daha önce Danimarka, İsveç ve Lade kontu Norveçli Hákon'un elinde olan toprakları fethetti ve bir yıl içinde bütün Norveç'e egemenliğini kabul ettirdi. Sonraki 12 yılda iç kesimlerdeki soyluların desteğini kazandı ve İngiltere'den getirttiği misyonerler aracılığıyla Hıristiyanlığı bu bölgelerde yaymaya çalıştı. Dinsel konulardaki danışmanı Piskopos Grimkell'le birlikte 1024'te Moster'de ilan ettiği bir yasayla Norveç Kilisesi kurulmuş oldu.   1019'da İsveç kralı Olof Skötkonung'la arasındaki anlaşmazlığı çözen Olav, İngiltere ve Danimarka kralı Büyük Knud'un Norveç'i işgal tehdidi karşısında Olof'un oğlu Anund Jakob'la kuvvetlerini birleştirdi. Ama önde gelen Norveçli kabile reislerinin desteğini kazanan Knud, Olav'ı, Rusya'ya kaçarak karısının Kiev'deki akrabalarının yanına sığınmak zorunda bıraktı (1028).   Olav 1030'da Anund Jakob'un yardımıyla Norveç'i geri almak için bir harekat düzenlediyse de ünlü Stiklestad Çarpışması'nda (1030) Norveçli köylüler ve Dan ordusu karşısında yenilgiye uğradı ve öldü. Halk tarafından çok sevilmesi, kilise için yaptıkları ve efsaneleşen ölümünü izleyen mucizeler nedeniyle 1031'de azizler listesine kabul edildi. İngiltere, İsveç ve Roma'da onuruna kiliseler yapılan Olav, Ortodoks Kilisesi'nce kabul edilen son Batılı azizdir.

Kaynak: Live Science


Benzer Haberler & Reklamlar