Nevşehir   tarihi kilisede  restorasyon hazırlığı

Nevşehir tarihi kilisede restorasyon hazırlığı

Nevşehir'de yer altı şehrinde bulunan kilisede restorasyon hazırlıklarına başlandı

Kent merkezinde yer alan, üçüncü derece arkeolojik sit alanı ilan edilen ve 11 mahalleyi içine alan 360 bin metrekarelik alandaki kazı çalışmalarında rastlanan yer altı şehrindeki tarihi kilisede gerçekleştirilmesi planlanan restorasyon için bilimsel değerlendirmeler yapılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkezi ve Bölge Laboratuvarı Müdürü Ali Osman Avşar ve Duvar Resmi Konservasyon Uzmanı Gülseren Dikilitaş, kilisedeki mevcut durum incelemesinin ardından nem ve sıcaklık ölçümlerini yaptı, laboratuvar analizleri için örnek aldı.

Duvar resmi ve taşıyıcı ana kayanın konservasyon durumunun da incelendiği çalışmalar sonunda inceleme raporu hazırlanacağı belirtildi.

Tarihi kilise özellikle Ortodokslar açısından önemli bulgular içerdiği belirtiliyor. İlk verilere göre, milattan sonra 5'inci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen kilisenin içinde İsa Peygamber'in gökyüzüne yükseldiğinin ve kötü ruhun öldürülmesinin tasvir edildiği freskler (duvar resmi) olduğu, yapılan araştırmalarda bu tür fresklerle daha önce karşılaşılmadığı ifade ediliyor.

Dünya Ortodoksluğu'nun tarihi akışına yön verecek bulguların yer aldığı ifade edilen kilisedeki fresklerin bozulmadan bugünlere ulaşması bilim insanlarının dikkatini çekiyor.

AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar