Neolitik Çağdan kalma flütü dinlemek ister misiniz?

Neolitik Çağdan kalma flütü dinlemek ister misiniz?

Çin’de bulunan, 9000 yıllık en eski çalınabilir enstrüman yani turna kuşu kemiğinden yapılmış yedi delikli flüt binlerce yıl sonra ses verdi.

1999 yılında, Çin’de yer alan Jiahu Neolitik yerleşiminde, 9000 öncesine tarihlenen 6 kemik flüt bulunmuştu. Flütlerden biri Çin Sanat Enstitüsü Müzik Okulu’nda yeniden çalındı ve ses analizleri uygulandı.

Japon turnasının dirsek kemiğinden (ulna) yapılan bu flütlerin keşfi, antropologlar, müzisyenler ve ilgi duyan herkes için 9000 yıllık enstrümanları dinleme olanağı yaratıyor.

2008 yılında arkeologlar, Almanya’nın güneyinde Hohle Fels adında bir mağarada Neandertallere ait flüt parçaları buldular.  Bu flüt parçaları, akbaba ve mamut kemiklerinden yapılmıştı. Günümüzden önce yaklaşık 42.000 ila 43.000 yıllarına tarihlenen bu enstrümanlar, gelmiş geçmiş en eski enstrümanlar olarak kabul ediliyor.

Fakat bu flütler, Çin’de bulunan 9000 yıllık flütler gibi tüm halde olmadığı için çalınabilir durumda değildi. Araştırmacılar Neandertal flütünün bir kopyasını yaparak 43.000 yıl sonra yeniden müzik çalabilmişti.

Esra Çelik- Arkeofili.com


Benzer Haberler & Reklamlar