Neandertaller de koleksiyon yapmış olabilir

Neandertaller de koleksiyon yapmış olabilir

İnsansı türlerden Neandertallerin homo sapiensler gibi estetik amaçlı kültürel toplayıcılık yapmış olabileceği iddia edildi.

Kansas Üniversitesinden Prof. David Frayer'in başkanlığında bir grup araştırmacı, Neandertallerin 130.000 yıl önce, sadece koleksiyon amaçlı olarak taş ve kartal pençeleri topladığını ileri sürdü. 

Hırvatistan'daki Krapina Neandertal yaşam alanında, bu insansı türün 130.000 yıl önce koleksiyonculuk yaptığına dair izler bulunduğunu savunan araştırcı ekip, bir mağrada bulunan ama mağaraya ait olmayan, ancak herhangi bir alet yapımı ve iş amaçlı kullanılmadığı tahmin edilen taşı tezlerinin temel dayanağı olarak gösteriyorlar.

Antropoloji profesörü David Frayer, "Bu ilginç bir kaya parçası. Eğer bugün biz bu kayayı bulsaydık, biz de alır eve götürürdük. Sadece ilginç geldiği için bunu yağardık, Neandarteller de öyle yapmış olmalı" dedi ve bulgunun öneminin büyük olduğunu savundu.

Yaklaşık beş santimetre uzunluğunda ve dört inç eninde ve yaklaşık yarım inç kalınlığında ki kireç taşının kenarında zamanla oluşmuş hafif hasar bulunuyor.

Mağara'ya dışarıdan getirilen ilginç renk ve görünümdeki taşın dışında, kartal pençelerinin de koleksiyon amaçlı ve bir nevi o devrin mücevheri olarak toplandığı ileri sürülüyor. Frayer,  nesnelerin Neandertallerin için sembolik önemi olduğunu ve onları ihtiyaçtan değil, hazdan dolayı toplama çabasına girdiklerine inanıyor. Bu açıdan da modern insanların ataları olduğu savunulan Homo Sapiensler gibi, Neandartellerin de özel zevklere ve hobilere sahip oldukları savunuluyor. 

Frayer,  "İnsanlar sıklıkla Neandertalleri her türlü estetik duygudan yoksun olarak tanımlamışlardır. Ama bu bölgede onların kartal pençelerini ve bu kayayı topladıklarını görüyoruz. Diğer yaşam alanlarında  da araştırmacılar onların deniz kabuklarını topladıklarını ve kabuklarda pigment boya kullandıklarını açıkladılar. Yani onların herkesin sandığı gibi büyük, aptal yaratıklar olmadığını önermek için orada hayli delil var." diyor.

Fransız gazetesi Comptes Rendus Palevol'da yayınlanan habere göre antropolog grubunun Krapina'daki kaya üzerindeki bulguları, Neandertallerin kendi kültürlerine sembolik nesneler ekleme yeteneğine sahip olduklarına dair yeni bir kanıt.

100 yıldan fazla süredir Zagrep'teki Hırvat Doğal Tarih Müzesinde korunan, Krapina Neanderthal yaşam alanında toplananan öğeleri, son yıllarda yeniden incelenmesi ile bu iddia ortaya atıldı. .

Hırvat Doğal Tarih Müzesi küratörü Davorka Radovcic konuyla ilgili benzeri tezleri 2015 yılında PLOS ONE dergisinde makale olarak yayınlamıştı.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar