Neandertaller ağrı kesici kullanmış

Neandertaller ağrı kesici kullanmış

Neandertal insansı türünün diş tedavisi için ağrı kesici kullandığını gösteren araştırma sonuçları ağrı kesici kullanımının 50 bin yıl önce de var olabileceğini gösteriyor. Öte yandan Neandertal ile Homo Sapienslerin. sevişme ihitmaline yorumlanan ilginç bir veri de araştırmaya yansıyor.

Düşünce mekanizması ilkel ve kuhakeme yetenekleri sınırlı zannedilen Neandertal insansı türünün sanıldığından zeki ve keşif bilincinin gelişmiş olduğuna yönelik bulgular artıyor.

Belçika’da ve İspanya'da bulunan Neandertal türüne ait diş kalıntılarındaki tartarlardan alınan numunelerin mikroskobik incelemeleri bu türün diş apsesini tedavi işin ağrı kesici kullanmış olma ihtimalini işaret ediyor. Yaklaşık 42 bin ile 50 bin yıl arasında yaşayan Neandertallere ait diş parçaları içerdiği diş kalıntıları ile tarihin karanlıkta kalan çağlarını aydınlatmaya ışık tuttu.

Seeker.com sitesinde yer alan Rossella Lorenzi imzalı habere göre; Belçika’nın Namur vilayetinde Orneau Nehri'nin sol kıyısında kalan Jemeppe-sur-Sambre bölgesindeki Spy Mağarası ve İspanya’nın kuzeybatısında yer alan Piloña Asturias kenti sınırları içindeki El Sidron mağarasında bulunan dört Neandertale ait dişleri inceleyen bilim insanları, Neandertal insansı türünün diş ağrılarını dindirmek için doğal ağrı kesici kullandıklarını tahmin ediyor.

Nature dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, Avustralya'nın Adelaide Üniversitesi'nin Antik DNA Merkezi (ACAD) ve Diş Okulu ile İngiltere’nin Liverpool Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan uluslararası ekip; soyu tükenmiş insansı türe ait diş plaklarından elde edilen DNA’lar üzerinde yapılan analizlerde, Neandertallerin ağrıyı hafifletmek için doğal ilaçlar kullandıklarını onayladı. Yapılan genetik testlere göre dişleri ağrıyan Neandertaller kavak ağacı kabuğu çiğniyorlardı. Kavak ağacının içerisinde salisilik asit barındıran madde halen insanlarca kinin ve aspirin gibi ağrı kesici maddeler üretmek için kullanılıyor. Öte yandan Civanperçemi olarak bilinen barsamotu (akbaşlı) ve iltihap sökücü papatya da şifa için çiğnenen bitkiler arasında yer alıyor.

El Sidron mağarasında bulunan ve El Sidron 1 olarak adlandırılan erkek Neandertal'in çenesindeki  delik bir diş apsesine müdahaleyi kanıtlıyor. ACAD direktörü Alan Cooper'in açıklamasına göre diş plakasındaki kalıntılar,  aynı zamanda ishal oluşturan bir bağırsak parazitinin varlığını gösteriyor. Araştırmacıların genel kanaati El Sidron 1 bireyinin diş apsesini tedavi için müdahale ettiği yönünde.

El Sidron 1’in doğal ilaç olarak kullandığu Civanperçemi ve papatya besleyici niteliği bulunmayan, tadı acı bitkiler. Bu da Neandertallerin ilaç yaptıklarına dair önemli kanıt sayılabilir.

Araştırma ekibinin lideri Laura Weyrich, ağızlarındaki mikroorganizmalara bakarak Neandertallerin beslenme şekli ve davranışları hakkında bilgi edinebileceğini belirterek,  "Diş plakalarının, ağızda yaşayan mikroorganizmalar, hatta solunum ile sindirim sistemlerinde bulunan patojenlerin yanı sıra , diş aralarında kalan yiyecek kalıntılarını barındırdığını ve  bu organik yapıların DNA’larını binlerce yıl sakladığını" söyledi. Liverpool Üniversitesinden Keith Dobney ise bu fikre ilave olarak evrim tarihinin aydınlantılmasında bulguların önemli olduğunu savundu.

Araştırma ekibi, Neandertallerin ağız bakterileri kalıntıları ile Paleolitik dönem avcı toplayıcıların, Neolitik dönemdeki ilk çiftçilerden ve günümüz insanından alınan örnekleri karşılaştırdılar. Bulgular, İspanyol Neandertallerin ağzında yaşayan bakterilerin genel yapısı ile Afrika'dan göçen Homo Sapiens türünde bulunan  kalıntıların benzediğini, Belçikalı Neandertallerdeki bakteri kalıntılarının ise ilk avcı toplayıcılar ve ilk çiftçilerde bulunan kalıntılara yakın olduğunu gösteriyor.

Belçika’da yer alan Spy Mağarasından toplanan diş plak örnekleri buradaki Neandertallerin çok fazla et yediklerini ortaya koydu. Gergedan, yaban koyunu ve Coprinopsis cinerea türü gri mantar menüleri arasındaydı. İspanya’daki El Sidron Mağarasındaki Neandertallerin menüsünde ise et kalıntısı bulunamadı. Mevcut kalıntılara göre onlar daha çok mantar, çam fıstığı ve yosunla beslenen vejeteryanlerdi!

Araştırmalarda Neandertaller ile insanlar arasında cinsel ilişki kurulma ihtimaline dair hayli ilginç bir varsayım da ortaya atıldı. İddia, Homo Sapiens insansı türünün ağzında yaşayan 'Methanobrevibacter oralis' adlı tek hücreli canlı kalıntısına Neandertallerin dişlerinde de rastlanılmasından yola çıkarak üretildi. Laura Weyrich'e göre bu insanların ve Neandertallerin 120 bin yıl kadar geriye çekilebilecek erken dönemde 'tükürük değişimi' yaptığını yani öpüştüğünü gösteriyor olabilir. Weyrich "Eğer türler arası mikroorganizma değişimi varsa öpüşmeniz gerekir ya da en azından yiyecek paylaşımı yapmanız gerekir. Ki bu da iki tür arasındaki ilişkinin hayal edilenden daha dostça ve samimi olduğunu gösteriyor" dedi

arkeolojikhaber.com.


Benzer Haberler & Reklamlar