Mozaik Yolu gün yüzüne çıkarılacak

Mozaik Yolu gün yüzüne çıkarılacak

Kahramanmaraş’ta 1600 yıllık müthiş mozaikleriyle göz kamaştıran Germanicia Antik Kenti’nin ortaya çıkarılması için çalışmalar hızlanacak. Antep, Maraş, Urfa ve Antakya’yı kapsayan Mozaik Yolu Projesi için mozaikler gün yüzüne çıkarılacak.

Kahramanmaraş’taki 1600 yılık mozaikleri ve antik yapıları ile eşsiz Germanicia kenti, 146 hektarlık geniş bir alana yayılıyor. Milattan Sonra 4. ve 5. yüzyıla ait bir Roma Kenti olduğu ve sakinlerinin yüksek mevkili aristokratlar olduğu anlaşılan Germanicia, Mozaik Yolu projesine dahil olacak kentlerden biri.

Her birinde yaklaşık 15-20 oda bulunan 100 adet villanın olduğu tahmin edilen antik kentin taban mozaikleri, dönemin sosyal ve kültürel hayatı hakkında önemli bilgiler veriyor.

Milattan sonra 300-400 yıllarına ait yapıların ve mozaiklerin bulunduğu Germanicia Antik Kenti’nde, kazı ve kamulaştırma çalışmaları devam edecek.

Germanicia Antik Kenti’ni gezen Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, mozaiklerin tamamıyla ortaya çıkartılması için kamulaştırma çalışmalarını önümüzdeki iki yılda daha geniş ve büyük bir alana yayacaklarını söyledi.

Bakan Ünal, Germanicia’da yaptığı konuşmada, Hatay’dan başlayarak Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş ile devam eden bu uzun mozaik yolunun bulunduğu alanda bölgesel planlama çalışması yapacaklarını kaydetti.

“En son kazılar neticesinde 2015 yılında ortaya çıkardığımız yerde bulunuyoruz. Önümüzdeki süreçte yaklaşık 30’a yakın parsel kamulaştırmaya tabi tutulmuş durumdadır.

Burası çok geniş bir alandır. Dolayısıyla bir antik kent olarak şehir merkezinin olduğu, aynı şekilde diğer amfitiyatronun olduğu ve diğer kutsal mekanların da olduğu alanlar kazılarla ortaya çıkarılacaktır.

Biz öncelikli olarak mozaikleri ortaya çıkartıyoruz.

Hatay’dan başlayarak Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş ile devam eden uzun bir mozaik yolu var.”

Kahramanmaraş, Kuzey Suriye, Mezopotamya ve İç Anadolu’yu birbirine bağlayan önemli ticaret yollarının kavşak noktasında yer almasından dolayı birçok farklı medeniyetin hakimiyeti altına girdi. Asurlardan sonra bölgeye Persler, Makedonyalılar, Suriye Krallığı ve Kommegene Krallığı egemen oldu. Milattan sonraki yıllarda kenti ele geçiren Roma, Roma İmparatoru Gaius Caesar Germanicus (Caligula) onuruna şehre Germanicia adını verdi. Germanicia Antik Kenti’nin uğradığı saldırılar ve yangınlar sonucu 1500 yıl önce yıkılıp zaman içinde toprağa gömüldüğü tahmin edilmekte.


Benzer Haberler & Reklamlar