Moğolistan'da 1500 yıllık Mumya bulundu

Moğolistan'da 1500 yıllık Mumya bulundu

Moğolistan'ın Altay Dağlarında Türk kökenli 1500 yıllık mumya bulundu.

Moğolistan'ın Hovd kentindeki bir çobanın haber vermesi sonucu bir kadına ait olduğu sanılan bir mumya bulundu.

Moğolistan’daki Altay Dağları’nda Türk kökenli olduğu düşünülen 1,500 yıllık bir mumya bulundu. Yanında bir yay olmadığı için bir kadına ait olduğu düşünülen mezarda, kurban edilmiş bir at ile at takımlarının yanı sıra, çok iyi korunmuş durumda olan renkli işlemeli çantalar, 4 farklı kıyafet ve yastıklar da bulundu.

Araştırmacılar keçeye sarılı bulunan insan kalıntılanın olduğu  mezarın, Orta Asya’da bulunan ilk eksiksiz Türk mezarı olduğunu söylüyor.

Hovd Müzesi’nden arkeolog B.Sukhbaatar “Bu insan bir soylu değildi. Büyük ihtimalle bir kadın olduğunu düşünüyoruz çünkü mezarda yay bulunmadı. Şimdi dikkatli ve yavaş biçimde mumyanın sargılarını açıyoruz, böylece uzmanlar mumyanın cinsiyeti hakkında daha çok şey öğrenebilecek” dedi.

Mumyanın bulunduğu mezarda bir at, eyer, dizgin, kilden bir kap, ahşap bir kase, bir demir kazan, ve “Dööl” adı verilen dört farklı geleneksel Moğol kıyafeti bulundu.

Mezarda ayrıca yastıklar, bir koyun kafası, içine bir koyunun sırtı konulmuş keçeden bir seyahat çantası, keçi kemikleri, ve çanağı taşımak için kullanılan bir çanta da vardı.

Sukhbaatar “Atın kasıtlı olarak kurban edildiğini açıkça görebiliyoruz. At, 4-8 yaşları arasında bir kısrakmış. Bulduğumuz dört adet ceket de pamuktan yapılmış”.

Sukhbaatar ayrıca “Bu en azından Moğolistan’da  ve büyük ihtimalle tüm Orta Asya’da  bulunan ilk eksiksiz Türki mezar. Bu çok nadir karşılaştığımız bir durum. Bu durum bize Türki insanların inanışlarını ve ritüellerini gösteriyor” diye ekledi.

“Mezarda bulduğumuz ilginç şeylerden biri de sadece koyun yünü değil, aynı zamanda deve yünü olmasıydı. Burada bulduğumuz eşyalar ve bunların türlerinden mezarı tarihlememiz mümkün. Şimdiki kesin olmayan tahminlerimize göre bu mezarın M.S. 6. yüzyıla tarihlendiğini öngörüyoruz.”

Buluntular, Moğolistan’daki ilk Türkleri daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.

Deniz seviyesinden 2803 metre yüksekte bulunan mezar hakkında konuşan B. Sukhbaatar, “Bu kadar yüksekte olması ve soğuk iklim, mezarın korunmasına yardımcı oldu. Mezarın derinliği ise üç metreydi. Buluntular, bize bu insanların çok iyi birer zanaatkar olduğunu gösteriyor. Bunun sıradan bir insan olduğu düşünülürse, zanaat becerileri oldukça iyi gelişmiş.” dedi.

Kaynak: Siberian Times

Çeviri: Arkeofili - Ayşe Bursalı


Benzer Haberler & Reklamlar