Mısır'da 3 yeni kaya mezarı bulundu

Mısır'da 3 yeni kaya mezarı bulundu

MısıMısır’ın kuzeydoğusunda, her biri 2.000 yıldan daha eski üç kaya mezarı keşfedildi.

Mısır Eski Eserler Bakanlığı, yeni keşfedilen eserlerin, büyük mezarlığının bir parçası olduğu düşünülüyor.

Üç mezar, Kahire’nin yaklaşık 200 km güneyinde Samalut kentinin yakınlarındaki El-Kamin El-Sahrawi adlı bölgede bulundu. Bakanlık yetkilileri, mezarların çeşitli boyutlarda çok sayıda lahit ve kil parçaları içerdiğini söyledi.

Bulgular, mezarların 27. Hanedanlık dönemine (MÖ 525 – 404), Mısır’ın ilk defa Pers Ahameniş İmparatorluğu’nun bir vilayeti olduğu zamana ve yaklaşık bir yüzyıl sonra başlayan Greko-Romen hakimiyeti dönemine kadar uzandığına işaret ediyor.

Eski Eserler Bakanlığı Başkanı Ayman Ashmawy, “Bu gerçek, alanın uzun bir zaman boyunca, geniş bir mezarlık olduğunu gösteriyor.” diyor.

Bölgede daha önce yapılan kazılarda, 27. Hanedanlık Dönemi boyunca görülen bir mimari uygulama olan katakomp (yeraltı mezarı) tipi 20 mezar yapısı bulunmuştu. Fakat yeni keşfedilen üç mezar, bunlardan daha farklı.

Üç mezardan ikisi, dik bir bölmeyle ayrılan, bir çocuğun iskeleti için oyulmuş küçük bir delik de dahil, on beş mezar deliğinden oluşan mezar odalarından oluşuyor. Kazı başkanı Ali El-Bakry, bu mezarın, El-Kamin El-Sahrawi’de çocukların gömülmesine ilişkin ilk kanıtları sunduğunu söylüyor.

Dahası, mezarlardan çıkarılan kemikler, gömülmüş insanların farklı yaştaki erkekler, kadınlar ve çocuklardan oluştuğunu gösteriyor. Bu da bölgenin askeri garnizon değil, şehrin büyük mezarlığının parçası olduğunu gösteriyor.

El-Kamin El-Sahrawi’de daha birçok mezarın çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. Üçüncü mezardaki kazılar henüz tamamlanmadı.

Erman Ertuğrul - Arkeolofili.com


Benzer Haberler & Reklamlar